X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby i owoce morza

Szczupak pieczony

Składniki

  • 2 kg filetów ze szczupaka
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz
    #Sos pieczarkowy
  • 600 g pieczarek
  • 3-4 cebule
  • 250 ml gęstej śmietany
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Filety oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i na godzinę wkładamy do lodówki, żeby przeszły aromatem przypraw. Następnie rybę układamy na blasze, wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190ºC piekarnika i pieczemy 40 minut, od czasu do czasu smarując masłem. Przygotowujemy sos: podsmażamy na maśle posiekane cebule, aż się zeszklą, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy 5 minut. Następnie wlewamy śmietanę dokładnie rozprowadzoną z mąką, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszając zagotowujemy. Rybę podajemy na półmisku, polewamy sosem pieczarkowym, przybieramy cząstkami cytryny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i ew. kaparami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również