Przepis
Ryby i owoce morza
Szczupak pieczony
Składniki
- 2 kg filetów ze szczupaka
- 1 cytryna
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
#Sos pieczarkowy - 600 g pieczarek
- 3-4 cebule
- 250 ml gęstej śmietany
- natka pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Filety oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i na godzinę wkładamy do lodówki, żeby przeszły aromatem przypraw. Następnie rybę układamy na blasze, wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190ºC piekarnika i pieczemy 40 minut, od czasu do czasu smarując masłem. Przygotowujemy sos: podsmażamy na maśle posiekane cebule, aż się zeszklą, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy 5 minut. Następnie wlewamy śmietanę dokładnie rozprowadzoną z mąką, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszając zagotowujemy. Rybę podajemy na półmisku, polewamy sosem pieczarkowym, przybieramy cząstkami cytryny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i ew. kaparami.