Owoce morza
Pstrąg w orzechowej panierce
Składniki
- 800 g filetów z pstrąga
- 200 g orzechów laskowych
- 1 jajko
- 1 cytryna
- 2 łyżki mąki, 50 ml oleju
- sól, pieprz
#Sos - 35 g mąki
- 30 g masła
- 200 ml mleka, 50 ml śmietany 30%
- 1 żółtko
- 30 g tartego żółtego sera
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz biały
Sposób przygotowania
Orzechy mielimy. Filety płuczemy, osączamy, skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy jajko i panierujemy filety najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w orzechach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przygotowujemy sos: robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy 15 g masła i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę, następnie utarty ser. Mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy jeszcze żółtko i pozostałe masło. Podajemy osobno filety, a obok w sosjerce sos. Można też ułożyć filety w płaskiej brytfance, polać sosem i krótko zapiec w piekarniku.