Przepis
Owoce morza
Karasie w śmietanie
Składniki
- ok. 1 kg karasi
- 100 g tartego żółtego sera (może być oscypek)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka mąki
- 50 g tartej bułki
- 80 g masła
- sól, pieprz
#Sos - 30 g mąki
- 30 g masła
- 400 ml śmietany 18-22%
- sól, pieprz biały
Sposób przygotowania
Karasie sprawiamy, płuczemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym maśle (połowa porcji) z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy sos: robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy śmietanę jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością masła, układamy na dnie usmażone karasie, polewamy sosem, posypujemy tartym żółtym serem wymieszanym z tartą bułką, skrapiamy reszta masła i zapiekamy 20 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.