Za pasem Wielkanoc czas przygotować domowy zakwas na żurek.
Święta Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas. Dlatego bez wątpienia staramy się przygotować tradycyjne dania i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami np. pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku.
Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu, tak z pewnością nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu. Obowiązkowo dodaje mąkę żytnią typ 2000 to znaczy z pełnego przemiału, można użyć mąkę żytnią typ 720 ma drobniejszą fakturę ale tu już musicie zdecydować sami. Warto wybrać mąkę z dobrego źródła, ja skorzystałem z mąki „Swoja mąka”. Podobno jest to młyn z 700 letnią historią i mieli ziarno z okolicznych małopolskich miejscowości (Czaple Wielkie, Przesławice, Jaksice, Celiny, Biskupice, Szczepanowice, Wielki Dół itd.)
Nie zapomnijcie dodatku świeżego czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz szczypty soli. Jak dojdziecie w tym procesie do wprawy można zacząć eksperymentować. Dobrym pomysłem jest ukisić z resztą składników kilka suszonych grzybów lub np. nasypać odrobinę czarnuszki.
Tak przygotowany zakwas na żurek Wielkanocny to z pewnością gwarancja sukcesu, nie zapomnijcie o dobrej białej kiełbasie do zupy. Możecie skorzystać z mojego przepisu. DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA
Domowy zakwas na żurek
Składniki:
- 3-4 łyżki mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona) lub np. 720.
- 5 nieobranych ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczki soli np. himalajskiej
- 500 ml zimnej wody
- Ew. kilka suszonych grzybów np. prawdziwków lub podgrzybków
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze zacznij od wyparzenia i osuszenia słoika, którego będziesz używać do przechowywania zakwasu. Następnie wsyp do niego mąkę żytnią typ 2000, czyli z pełnego przemiału.
Krok 2:
Następnie dodaj resztę składników: czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Ewentualnie dodaj kilka suszonych grzybów, zakwas nabierze niepowtarzalnego leśnego aromatu.
Krok 3:
Całość zalej wodą, przykryj gazą lub np. bawełnianą ściereczką. Następnie odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 4-5 dni, aż pojawi się kwaśny zapach oraz smak oczywiście. Następnie pamiętaj każdego dnia przemieszać zakwas, aby składniki się dobrze połączyły. Można od razu wlać go do zupy lub np. przechowywać przez 2 tygodnie w zamkniętym słoju w lodówce.
Oto mój przepis na ŻUREK KURONIÓW
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram
Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<
Dzień doberek, zakwas zrobiłem zgodnie z przepisem. Dzisiaj jest 4 dzień, jak stoi. Codziennie go mieszam, jest przykryty w ciepłym zacienionym miejscu. Jest jakoś mało kwaśny Czy jeszcze smak się wzmocni czy jakiś mogę mu pomóc ?
To mój pierwszy zakwas z tego przepisu i wyszedł obłędny, kwaśny tak jak lubię i się udał. Polecam
Witam, w żadnym przepisie nie spotkałem się z solą. Z czego to wynika?
Może z tego, że to były kiepskie przepisy
Bardzo dziękuję za ten przepis! Zakwas robiłam na mące 720, a następnie żurek z przepisu, który również jest na blogu. Przyznam, że stresowałam się do samego końca, bo nigdy mi żurek jeszcze nie wyszedł. A ten był obłędny, duuużo lepszy niż zurek teściowej czy babci 🙂 wszystkiego dobrego!
dzięki za przepis.
Dzień Dobry
Dziś zrobiłam zakwas na żurek. Mam pytanie: czy mogę go trzymać w szafce kuchennej czy lepiej w innym miejscu?
Dziękuję
Tak, możesz go utrzymać w kuchennej szafce.
Podobno kiszonki jak szczelnie zakręcone to czym dłużej stoją tym lepsze do dlaczego dwa tyg można przechowywać ?
Dwa tygodnie może stać w temperaturze pokojowej, a w lodówce nawet 3 miesiące.
Robiłam zakwas z tego przepisu już w tamtym roku, wyszedł wspaniały. Polecam
Witam serdecznie. W tym roku przygotowuje święta z Pana przepisami. Czy gotowy zakwas na żur przelewem do słoika wraz z czosnkiem, zieleń itd. Czy przelewem, ale przez sito, czyli sam czysty zakwas?
Ja przelewam z całym dobrodziejstwem inwentarza 🙂
Co w przypadku kiedy pojawiła się pleśń przed włożeniem do lodówki. Zakwas zrobiłem zgodnie z przepisem.
Niestety coś musiało pójść nie tak 🙁 Jeżeli pojawiła się pleśń to obawiam się, że zakwasu nie da się uratować.
Zakwas nastawiony! Już nie mogę się doczekać wielkanocnego żurku. Dziękuję za przepis! Szybciutko się robi
Super!
Smacznego i zapraszam częściej 🙂
Super dzięki nie ma lepszego żuru,pozdrawiam
Bardzo mi miło!
Zrobiłam ten żurek dokładnie wg tego przepisu! Pierwszy raz! Wyszedł przepysznybardzo dziękuję będę go teraz sama kisić a nie kupować gotowy!!
Super, bardzo się ciszę 🙂
Zapraszam częściej 🙂
Witam .Czy przed wlaniem zakwasu na żurek trzeba to wymieszać żeby razem z tą mąką wlać do wody ?
Pięknie dziękuję za odpowiedź, zobaczymy na dniach.
Wesołych świąt
Zakwas na zurek nastawiony ale wolałam wodę z kranu. Czy to może spowodować że się nie uda?
Może, ale mam nadzieję, że się wszystko uda i na zakwasie nie pojawi się pleśń.
Witam, czy przez te 5 dni trzeba mieszać żurek w słoiku czy nie ruszać ??
Wystarczy raz dokładnie wymieszać na początku i potem nie ruszamy 🙂
Witam
Na jaką ilość płynu – wody wystarczy sloiczek zakwasu?
na ok 2-3 l. podrzucam jeszcze mój przepis na żurek https://kuron.com.pl/przepisy/zur-kuroniow/
Czy woda powinna być przegotowana, czy taka prosto z kranu?
Ja używam przefiltrowanej. Jeżeli nie posiadasz to użyj przegotowanej.
Witam Pana. Nadchodzi czas kiedy już myślę o Panu.
Zabiorę się za Pana genialny zakwas i dzień przed Święconką za Żur , rownież Pana przepisu.
BARDZO Pana uwielbiam
i bardzo wielu ludziom przekazuję wieści o powyższych genialnych przepisach
i o Panu. Jest Pan GENIUSZEM. 3 A NAWET 5 GWIAZDEK MICHELIN-A. PRZEPRASZAM JEŚLI ŹLE NAPISAŁAM GWIAZDKI MICHELIN.
CZY WYDAŁ PAN KSIĄŻKI KUCHARSKIE , BO JEŚLI TAK TO BĘDĘ SZUKAĆ .
POZDRAWIAM BARDZO SERDECZNIE PANA I CAŁĄ PANA RODZINKĘ.
Z SZACUNKIEM ,UWIELBIENIEM I POWAŻANIEM
OLGA.
Aż się zarumieniłem 😉
Książkę kucharską wydałem i mam w sprzedaży „Kuroniowie przy stole”. Proszę odezwać się na kontak@kuron.com.pl
Pozdrawiam 🙂
Witam Pana bardzo serdecznie.
Ugotowałam żurek na zakwasie Pana przepisu i żur również . Dzieci ,wnuczęta , mąż oraz zięć i córka doświadczyli ,ze nie jedli jeszcze nigdy tak pysznego żuru. Bardzo serdecznie dziękuję w moim i wszystkich WIELKANOCNYCH gości.
Olga, dziękuję! To bardzo miłe co napisałaś! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam Pana.
Bardzo dziękuję za kapitalny przepis na zakwas na żurek. Zrobiłam wg przepisu Pana. SUPER EKSTRA. Jest Pan GENIUSZEM.
Z OKAZJI ŚWIĄT WIELKANOCNYCH SMACZNEGO JAJKA ORAZ BŁOGOSŁAWEŃSTWA BOŻEGO. OLG
Bardzo mi miło. Dziękuję.