X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyWielkanocZupy

Domowy zakwas na żurek

Za pasem Wielkanoc czas przygotować domowy zakwas na żurek.

Święta Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas. Dlatego staramy się przygotować tradycyjne dania i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku.

Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę  dzięki zakwasowi buraczanemu, tak nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu. Obowiązkowo dodaje mąkę żytnią typ 2000 to znaczy z pełnego przemiału, można użyć mąkę żytnią typ 720 ma drobniejszą fakturę ale tu już musicie zdecydować sami. Warto wybrać mąkę z dobrego źródła, ja skorzystałem z mąki „Swoja mąka”. Podobno jest to młyn z 700 letnią historią i mieli ziarno z okolicznych małopolskich miejscowości (Czaple Wielkie, Przesławice, Jaksice, Celiny, Biskupice, Szczepanowice, Wielki Dół itd.)

Nie zapomnijcie dodatku świeżego czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz szczypty soli. Jak dojdziecie w tym procesie do wprawy można zacząć eksperymentować. Dobrym pomysłem jest ukisić z resztą składników kilka suszonych grzybów lub nasypać odrobinę czarnuszki.

Tak przygotowany zakwas na żurek Wielkanocny  to gwarancja sukcesu, nie zapomnijcie o dobrej białej kiełbasie do zupy . Możecie skorzystać z mojego przepisu.  DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA  

Domowy zakwas na żurek

Składniki:

  • 3-4 łyżki mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona)
  • 5 nieobranych ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • 500 ml zimnej wody
  • Ew. kilka suszonych grzybów np. prawdziwków lub podgrzybków

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do wyparzonego, osuszonego słoika wsyp mąkę żytnią typ 2000, czyli z pełnego przemiału.

Krok 2:

Następnie dodaj resztę składników: czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Ewentualnie dodaj kilka suszonych grzybów, zakwas nabierze niepowtarzalnego leśnego aromatu.

Krok 3:

Całość zalej wodą, przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką. Odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 4-5 dni, aż pojawi się kwaśny zapach oraz smak oczywiście. Codziennie przemieszaj zakwas, aby składniki się dobrze połączyły. Można od razu wlać go do zupy lub przechowywać przez 2 tygodnie w zamkniętym słoju w lodówce.

Oto mój przepis na ŻUREK KURONIÓW   

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Gosia

    Witam serdecznie. W tym roku przygotowuje święta z Pana przepisami. Czy gotowy zakwas na żur przelewem do słoika wraz z czosnkiem, zieleń itd. Czy przelewem, ale przez sito, czyli sam czysty zakwas?

    • Jakub Kuroń

      Ja przelewam z całym dobrodziejstwem inwentarza 🙂

  2. Zakwas

    Co w przypadku kiedy pojawiła się pleśń przed włożeniem do lodówki. Zakwas zrobiłem zgodnie z przepisem.

    • Jakub Kuroń

      Niestety coś musiało pójść nie tak 🙁 Jeżeli pojawiła się pleśń to obawiam się, że zakwasu nie da się uratować.

  3. Słodka

    Zakwas nastawiony! Już nie mogę się doczekać wielkanocnego żurku. Dziękuję za przepis! Szybciutko się robi

    • Jakub Kuroń

      Super!
      Smacznego i zapraszam częściej 🙂

  4. MAŁGORZATA

    Super dzięki nie ma lepszego żuru,pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło!

  5. Beata

    Zrobiłam ten żurek dokładnie wg tego przepisu! Pierwszy raz! Wyszedł przepysznybardzo dziękuję będę go teraz sama kisić a nie kupować gotowy!!

    • Jakub Kuroń

      Super, bardzo się ciszę 🙂

      Zapraszam częściej 🙂

  6. Kinga

    Witam .Czy przed wlaniem zakwasu na żurek trzeba to wymieszać żeby razem z tą mąką wlać do wody ?

  7. Monika

    Pięknie dziękuję za odpowiedź, zobaczymy na dniach.
    Wesołych świąt

  8. Monika

    Zakwas na zurek nastawiony ale wolałam wodę z kranu. Czy to może spowodować że się nie uda?

    • Jakub Kuroń

      Może, ale mam nadzieję, że się wszystko uda i na zakwasie nie pojawi się pleśń.

  9. DArek

    Witam, czy przez te 5 dni trzeba mieszać żurek w słoiku czy nie ruszać ??

    • Jakub Kuroń

      Wystarczy raz dokładnie wymieszać na początku i potem nie ruszamy 🙂

  10. Michal

    Witam
    Na jaką ilość płynu – wody wystarczy sloiczek zakwasu?

  11. Ela

    Czy woda powinna być przegotowana, czy taka prosto z kranu?

    • Jakub Kuroń

      Ja używam przefiltrowanej. Jeżeli nie posiadasz to użyj przegotowanej.

  12. Olga

    Witam Pana. Nadchodzi czas kiedy już myślę o Panu.
    Zabiorę się za Pana genialny zakwas i dzień przed Święconką za Żur , rownież Pana przepisu.
    BARDZO Pana uwielbiam
    i bardzo wielu ludziom przekazuję wieści o powyższych genialnych przepisach
    i o Panu. Jest Pan GENIUSZEM. 3 A NAWET 5 GWIAZDEK MICHELIN-A. PRZEPRASZAM JEŚLI ŹLE NAPISAŁAM GWIAZDKI MICHELIN.
    CZY WYDAŁ PAN KSIĄŻKI KUCHARSKIE , BO JEŚLI TAK TO BĘDĘ SZUKAĆ .
    POZDRAWIAM BARDZO SERDECZNIE PANA I CAŁĄ PANA RODZINKĘ.
    Z SZACUNKIEM ,UWIELBIENIEM I POWAŻANIEM
    OLGA.

    • Jakub Kuroń

      Aż się zarumieniłem 😉
      Książkę kucharską wydałem i mam w sprzedaży „Kuroniowie przy stole”. Proszę odezwać się na kontak@kuron.com.pl

      Pozdrawiam 🙂

  13. Olga Górczak

    Witam Pana bardzo serdecznie.
    Ugotowałam żurek na zakwasie Pana przepisu i żur również . Dzieci ,wnuczęta , mąż oraz zięć i córka doświadczyli ,ze nie jedli jeszcze nigdy tak pysznego żuru. Bardzo serdecznie dziękuję w moim i wszystkich WIELKANOCNYCH gości.

    • Jakub Kuroń

      Olga, dziękuję! To bardzo miłe co napisałaś! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  14. Olga

    Witam Pana.
    Bardzo dziękuję za kapitalny przepis na zakwas na żurek. Zrobiłam wg przepisu Pana. SUPER EKSTRA. Jest Pan GENIUSZEM.
    Z OKAZJI ŚWIĄT WIELKANOCNYCH SMACZNEGO JAJKA ORAZ BŁOGOSŁAWEŃSTWA BOŻEGO. OLG

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło. Dziękuję.

Sprawdź również