Przepis
DziczyznaPotrawy mięsne
Duszone żołądki z dzikiej gęsi
Składniki
- 1 kg żołądków z dzikiej gęsi (mogą być także z domowej)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 500 ml wywaru (może być z kostki)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 10 ziaren pieprzu, po 5 ziaren ziela angielskiego i jałowca, 2 listki laurowe
- pół łyżeczki tymianku suszonego
- 100 g mąki
- 150 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Żołądki czyścimy. Do wywaru dodajemy przyprawy (możemy je zawinąć w gazę i umocować na nitce bukiet aromatyczny), dolewamy wino, zagotowujemy i dodajemy żołądki. Gotujemy do miękkości – około godziny. Żołądki wyjmujemy łyżką cedzakową, usuwamy bukiet aromatyczny, a wywar odparowujemy do około 250 ml. Ostudzone żołądki kroimy w ćwiartki. Na rozgrzany w rondlu olej wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Po zeszkleniu cebuli dodajemy pokrojone żołądki. Całość podsmażamy oprószamy mąką i słodką papryką. Ciągle mieszając, dodajemy odparowany wywar, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Przyprawiamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z pieczywem, kopytkami, kluskami śląskimi.