DziczyznaPotrawy mięsne
Pieczona dzika gęś
Składniki
- 1 dzika gęś
- 2 l zsiadłego mleka lub maślanki
- 6 ziaren ziela angielskiego
- po pół łyżeczki: gałki muszkatołowej i kminku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 gałązka szałwi, bazylia lub kilka igieł rozmarynu, 1 łyżka majeranku
- 4 kwaśne jabłka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sprawioną i oczyszczoną gęś myjemy, osuszamy i wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia. Zalewamy zsiadłym mlekiem lub maślanką, odstawiamy na co najmniej kilka godzin w chłodne miejsce, następnie wyjmujemy gęś i osuszamy. Mieszamy sól, pieprz, zmielone ziele angielskie, gałkę muszkatołową, posiekany czosnek, majeranek i kminek. Nacieramy gęś od wewnątrz i na zewnątrz. Natkę pietruszki oraz wybrane zioła razem drobno siekamy i gdy puszczą sok, nacieramy nimi gęś w środku. Jabłka myjemy i dzielimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy!), wkładamy w środek gęsi. Po dwóch godzinach wkładamy gęś do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy około 90 minut. W trakcie pieczenia polewamy gęś powstającym sosem, a gdyby było go zbyt mało używamy wywaru – może być z kostki.