Przepis
Zupy
Zupa gulaszowa Macieja Kuronia
Składniki
- 2 l wywaru
- 300 g wołowiny
- 300 g wieprzowiny (lub piersi z drobiu)
- 2 cebule
- 2 papryki różnokolorowe
- 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 300 g kluseczek: zacierka albo inny drobny makaron
- pół łyżeczki kminku
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- 3 pomidory
- czosnek, majeranek, sól, ostra papryka
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Wołowinę przesmażamy, zalewamy wywarem i gotujemy z kminkiem. Wieprzowinę obrumieniamy na tłuszczu dodając pokrojoną cebulę i paprykę. Dusimy do miękkości, skrapiając wywarem. Dodajemy paprykę mieloną. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory, ziemniaki, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i przyprawy łączymy z wieprzowiną i wołowiną. Na końcu dodajemy kluseczki. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku
Zdecydowanie najlepszy przepis na gulaszową, przyrządzam ją wg tego przepisu, który mam nagrany, tam Pan Maciej zdradza jeszcze kilka patentów, które czynią te danie jeszcze smaczniejszym. Polecam- wielki fan.
Super, bardzo dziękuje za tą wiadomość 🙂
Rodzina Kuroniów poleca się na przyszłość 🙂