X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy wegetariańskie

Gulasz warzywny, czyli polskie ratatouille

Pikantny gulasz warzywny to jedna z tych dań, które lubię przygotowywać w letnie, gorące dni. Gdy na dworze praży słońce a mnie nie chce się przygotowywać nic skomplikowanego i pracochłonnego. Pierwowzorem było Ratatouille, potrawka z Nicei oparta na bakłażanach, cukinii, pomidorach, cebuli i papryce. Z resztą podobne potrawy znane są w całym basenie morza Śródziemnego np. peperonata, caponata, pisto czy briam. Ja swoją wersję roboczo nazwałem polskie ratatouille, ponieważ zastosowałem tu szereg zmian. Dodałem polskie warzywa kalafiora, kurki i fasolkę szparagową oraz grzyby, w tym wypadku kurki. Całość wzmocniłem ostrym sosem habanero, aby dodać potrawie charakteru.

Gulasz warzywny, czyli polskie ratatouille – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • jeden bakłażan
  • 1 papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g kurek
  • jedna cukinia
  • szklanka różyczek z kalafiora
  • butelka pasaty pomidorowej (680 g)
  • 1 łyżka sosu super hot habanero, ja sięgnąłem po Roleskiego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ulubionych świeżych ziół, u mnie oregano i tymianek
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zacznij od pokrojenia warzyw. Ja staram się, aby wszystkie kawałki były podobnej wielkości.

Krok 2:

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę pokrojoną w grubą kostkę, fasolkę pokrojoną w  trzy centymetrowe kawałki, oraz plastry marchwi. Pierwsza partię warzyw smaż 4-5 minut na średnim ogniu.

Po tym czasie dodaj paprykę pokrojoną w duże kostkę, bakłażana bez skórki, również pokrojonego w dużą kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smaż 3-4 minuty, następnie dodaj kurki, cukinię i kalafiora. Podlej 100 ml wody, przykryj i duś 10 minut na małym ogniu.

Krok 3:

Teraz nadszedł czas na wybór odpowiedniego dodatku. W palecie miałem trzy super ostre sosy: Habanero, Ghost Pepper, Carolina Reaper. Postawiłem na najłagodniejszy w gamie, czyli Habanero. Charakteryzuje go wędzony, słodko – kwaśny smak sosu BBQ z piekielną dawką papryczki habanero. Nawet łyżeczka tego specyfiku, nadaje potrawom niepowtarzalnego kopa i cięższy gatunkowy charakter. Polecam ten sos do zup gulaszowych, wszelkiego rodzaju chilli np. con carne oraz marynat do grilla.

Krok 4:

Do podduszonych warzyw wlej przecier pomidorowy, dodaj łyżkę super ostrego sosu Habanero. Dopraw solą i  posiekanymi świeżymi ziołami, duś jeszcze dziesięć minut. Jeżeli któreś z warzyw jest nadal twardawe to kilka minut dłużej. Gulasz warzywny podaje z białym ryżem. Smak lata na talerzu 🙂

Więcej przepisów wegetariańskich znajdziesz —>TUTAJ<—

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również