Pikantny gulasz warzywny to jedna z tych dań, które lubię przygotowywać w letnie, gorące dni. Gdy na dworze praży słońce a mnie nie chce się przygotowywać nic skomplikowanego i pracochłonnego. Pierwowzorem było Ratatouille, potrawka z Nicei oparta na bakłażanach, cukinii, pomidorach, cebuli i papryce. Z resztą podobne potrawy znane są w całym basenie morza Śródziemnego np. peperonata, caponata, pisto czy briam. Ja swoją wersję roboczo nazwałem polskie ratatouille, ponieważ zastosowałem tu szereg zmian. Dodałem polskie warzywa kalafiora, kurki i fasolkę szparagową oraz grzyby, w tym wypadku kurki. Całość wzmocniłem ostrym sosem habanero, aby dodać potrawie charakteru.
Gulasz warzywny, czyli polskie ratatouille – przepis krok po kroku
2 łyżki ulubionych świeżych ziół, u mnie oregano i tymianek
sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zacznij od pokrojenia warzyw. Ja staram się, aby wszystkie kawałki były podobnej wielkości.
Krok 2:
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę pokrojoną w grubą kostkę, fasolkę pokrojoną w trzy centymetrowe kawałki, oraz plastry marchwi. Pierwsza partię warzyw smaż 4-5 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie dodaj paprykę pokrojoną w duże kostkę, bakłażana bez skórki, również pokrojonego w dużą kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smaż 3-4 minuty, następnie dodaj kurki, cukinię i kalafiora. Podlej 100 ml wody, przykryj i duś 10 minut na małym ogniu.
Krok 3:
Teraz nadszedł czas na wybór odpowiedniego dodatku. W palecie miałem trzy super ostre sosy: Habanero, Ghost Pepper, Carolina Reaper. Postawiłem na najłagodniejszy w gamie, czyli Habanero. Charakteryzuje go wędzony, słodko – kwaśny smak sosu BBQ z piekielną dawką papryczki habanero. Nawet łyżeczka tego specyfiku, nadaje potrawom niepowtarzalnego kopa i cięższy gatunkowy charakter. Polecam ten sos do zup gulaszowych, wszelkiego rodzaju chilli np. con carne oraz marynat do grilla.
Krok 4:
Do podduszonych warzyw wlej przecier pomidorowy, dodaj łyżkę super ostrego sosu Habanero. Dopraw solą i posiekanymi świeżymi ziołami, duś jeszcze dziesięć minut. Jeżeli któreś z warzyw jest nadal twardawe to kilka minut dłużej.
Gulasz warzywny podaje z białym ryżem. Smak lata na talerzu 🙂
Więcej przepisów wegetariańskich znajdziesz —>TUTAJ<—
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.