Pikantny gulasz warzywny to bez wątpienia jedno z tych dań, które lubię przygotowywać w letnie, gorące dni. Gdy na dworze praży słońce, a mi nie chce się przygotowywać nic skomplikowanego i pracochłonnego. Pierwowzorem było Ratatouille, potrawka z Nicei oparta na bakłażanach, cukinii, pomidorach, cebuli i papryce. Z resztą podobne potrawy znane są w całym basenie morza Śródziemnego np. peperonata, caponata, pisto czy briam. Ja swoją wersję roboczo nazwałem polskie ratatouille, ponieważ zastosowałem tu szereg zmian. Dodałem polskie warzywa kalafiora, kurki i fasolkę szparagową oraz grzyby, w tym wypadku kurki. Całość wzmocniłem ostrym sosem habanero, aby dodać potrawie charakteru.
Gulasz warzywny, czyli polskie ratatouille – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- jeden bakłażan
- 1 papryka
- 4 ząbki czosnku
- 150 g kurek
- jedna cukinia
- szklanka różyczek z kalafiora
- butelka pasaty pomidorowej (680 g)
- 1 łyżka sosu super hot habanero, ja sięgnąłem po Roleskiego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki ulubionych świeżych ziół, np. oregano i tymianek
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze zacznij od pokrojenia warzyw. Ja staram się, aby wszystkie kawałki były podobnej wielkości.
Krok 2:
Po drugie w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę pokrojoną w grubą kostkę, fasolkę pokrojoną w trzy centymetrowe kawałki, oraz plastry marchwi. Pierwsza partię warzyw smaż 4-5 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie dodaj paprykę pokrojoną w duże kostkę, bakłażana bez skórki, również pokrojonego w dużą kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smaż 3-4 minuty, następnie dodaj kurki, cukinię i kalafiora. Podlej 100 ml wody, przykryj i duś 10 minut na małym ogniu.
Krok 3:
Teraz nadszedł czas na wybór odpowiedniego dodatku. W palecie miałem trzy super ostre sosy: Habanero, Ghost Pepper, Carolina Reaper. Postawiłem na najłagodniejszy w gamie, czyli Habanero. Charakteryzuje go wędzony, słodko – kwaśny smak sosu BBQ z piekielną dawką papryczki habanero. Nawet łyżeczka tego specyfiku, nadaje potrawom niepowtarzalnego kopa i cięższy gatunkowy charakter. Polecam ten sos do zup gulaszowych, wszelkiego rodzaju chilli np. con carne oraz marynat do grilla.
Krok 4:
Do podduszonych warzyw wlej przecier pomidorowy, dodaj łyżkę super ostrego sosu Habanero. Dopraw solą i posiekanymi świeżymi ziołami, duś jeszcze dziesięć minut. Jeżeli któreś z warzyw jest nadal twardawe to kilka minut dłużej.
Gulasz warzywny podaje z białym ryżem. Smak lata na talerzu 🙂
Więcej przepisów na dania wegetariańskie znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie i Facebooku.