Składniki
- 500 g piersi z indyka
- 400 g boczku surowego bez kości i skóry
- 1 białko z jajka
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 400 g fasolki szparagowej świeżej
- 1 łyżka cukru
- 400 g klusek śląskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przepis na kluski śląskie znajdziesz TUTAJ. Boczek pokrój w kostkę 3x3 cm. Zmiel w maszynce do mięsa o grubych oczkach. Dopraw sosem chilli, utartym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dodaj białko i dokładnie wymieszaj. Pierś z indyka rozklep tłuczkiem do mięsa do grubości kotleta schabowego. Rozłóż arkusz foli aluminiowej i nasmaruj masłem. Na natłuszczoną folię ułóż indyka i dopraw ją solą i pieprzem. Na całej szerokości piersi umieść wałek z mięsa mielonego. Zwiń roladę i zapakuj ją jak cukierek. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50 minut. Przed pokrojeniem odstaw do odpoczęcia na 30 minut. Fasolkę ugotuj w osolonym i posłodzonym wrzątku. Do miękkości 15-20 minut. Kluski śląskie ugotuj lub podsmaż. Podawaj z dodatkiem żurawiny.