X

Czego szukasz?

Przepis
Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, bez którego rodzina Bogusi nie wyobrażą sobie świątecznego stołu. Potrawa jest uniwersalna i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowaną, ale poniżej znajdziecie przepis KPK, czyli „Krok Po Kroku”, dzięki któremu wszystko stanie się banalnie proste.

Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 6 jajek
  • 300 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu Premium Roleski
  • jedna łyżka musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski. Dodaj 5 jajek i 2 łyżki majonezu, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 2:

Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Serowy omlet powinien mieć kształt prostokąta i być możliwie cienki (rolada przy zwijaniu nie będzie pękać). Piecz przez 20 minut w 190°C „góra-dół”.

Krok 3:

Na patelni roztop masło z olejem roślinnym. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Po tym czasie dodaj pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smaż do momentu, aż grzyby odparują nadmiar wody, potrawa to około 5 minut. Pieczarki dopraw solą i pieprzem, po usmażeniu odstaw do ostygnięcia.

W dużej misce wymieszaj mielone mięso, pieczarki z cebulą, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, musztardę oraz pozostałe jajko. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Krok 4:

Omlet wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Na ostudzony placek nałóż cienką warstwę mięsa.

Krok 5:

Zwiń ciasną roladę. Im dokładniej zrolujesz, tym ładniejszy wizualnie efekt otrzymasz.

Krok 6:

Roladę serową zawiń w folię aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz. Zapiekaj 45 minut w 190°C. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, pozostaw w foli do wystudzenia. Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami to potrawa, którą możesz podawać jako danie główne, w stylu pieczeni, jako przekąskę na półmisku lub wędlinę do kanapek. Jest naprawdę uniwersalna w podaniu, dlatego super sprawdza się jako element świątecznego stołu.

Dodatkowo można ją upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Do rolady pasują sosy na zimno i na ciepło. Dobrze komponuje się z sosami grzybowymi, chrzanowymi lub na bazie majonezu, chrzanu lub żurawiny. Do przygotowania omletu serowego proponuję użyć sera o ostrzejszym, intensywniejszym smaku.

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości, jestem do Waszej dyspozycji 🙂
SMACZNEGO!!!
PS. Po inne świąteczne inspiracje zapraszam TUTAJ!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Bardzo fajny przepis, ja do tej pory robiłam z mięsem z piersi kurczaka i pieczrkami, ale ta wersja też mi bardzo smakuje, chociaż ja nie wymieszałam pieczarek z mięsem tylko dałam jak oddzielną warstwę.

  2. Święta, święta i po świętach i po tej pysznej roladzie
    Robilam pierwszy raz i to byl strzal w dziesiątkę tegorocznych świat. Szybko się robi i rownie szybko znika.
    Dobrze rozpisane wiec robi sie bez problemu.
    Wielkie dzięki za super pomysl.

  3. Uwielbiam tę roladę.
    Co prawda takiej wariacji jeszcze nie próbowałem, ale np ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami. Albo zielonym pesto, suszonymi pomiodorami, kurczakiem i mozarellą

Sprawdź również