X

Czego szukasz?

Przepis
Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, bez którego rodzina Bogusi nie wyobrażą sobie świątecznego stołu. Potrawa jest uniwersalna i można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowaną, ale poniżej znajdziecie przepis KPK, czyli „Krok Po Kroku”, dzięki któremu wszystko stanie się banalnie proste.

Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 6 jajek
  • 300 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu Premium Roleski
  • jedna łyżka musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski. Dodaj 5 jajek i 2 łyżki majonezu, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 2:

Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Serowy omlet powinien mieć kształt prostokąta i być możliwie cienki (rolada przy zwijaniu nie będzie pękać). Piecz przez 20 minut w 190°C „góra-dół”.

Krok 3:

Na patelni roztop masło z olejem roślinnym. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Po tym czasie dodaj pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smaż do momentu, aż grzyby odparują nadmiar wody, potrawa to około 5 minut. Pieczarki dopraw solą i pieprzem, po usmażeniu odstaw do ostygnięcia.

W dużej misce wymieszaj mielone mięso, pieczarki z cebulą, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, musztardę oraz pozostałe jajko. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Krok 4:

Omlet wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Na ostudzony placek nałóż cienką warstwę mięsa.

Krok 5:

Zwiń ciasną roladę. Im dokładniej zrolujesz, tym ładniejszy wizualnie efekt otrzymasz.

Krok 6:

Roladę serową zawiń w folię aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz. Zapiekaj 45 minut w 190°C. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, pozostaw w foli do wystudzenia. Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami to potrawa, którą możesz podawać jako danie główne, w stylu pieczeni, jako przekąskę na półmisku lub wędlinę do kanapek. Jest naprawdę uniwersalna w podaniu, dlatego super sprawdza się jako element świątecznego stołu.

Dodatkowo można ją upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Do rolady pasują sosy na zimno i na ciepło. Dobrze komponuje się z sosami grzybowymi, chrzanowymi lub na bazie majonezu, chrzanu lub żurawiny. Do przygotowania omletu serowego proponuję użyć sera o ostrzejszym, intensywniejszym smaku.

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości, jestem do Waszej dyspozycji 🙂
SMACZNEGO!!!
PS. Po inne świąteczne inspiracje zapraszam TUTAJ!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Dorota

    Święta, święta i po świętach i po tej pysznej roladzie
    Robilam pierwszy raz i to byl strzal w dziesiątkę tegorocznych świat. Szybko się robi i rownie szybko znika.
    Dobrze rozpisane wiec robi sie bez problemu.
    Wielkie dzięki za super pomysl.

    • Jakub Kuroń

      Cudo 🙂
      Dzięki za komentarz, który jest bardzo ważny 🙂
      Pozdrawiamy i zapraszamy!!!

  2. Łukasz

    Uwielbiam tę roladę.
    Co prawda takiej wariacji jeszcze nie próbowałem, ale np ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami. Albo zielonym pesto, suszonymi pomiodorami, kurczakiem i mozarellą

    • Jakub Kuroń

      Ta potrawa jest tak uniwersalna, że można ją przygotować w wielu wariantach i zawsze smakuje 🙂

      Pozdrawiam

  3. Klaudia

    Przez jaki czas może leżeć w lodówce?

    • Jakub Kuroń

      spokojnie 5-7 dni

Sprawdź również