Pierogi i kluski
Pieróg z mięsem po karaimsku
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 15 g drożdży
- 125 ml mleka
- 30 g masła
- cukier, sól
Farsz:
- 250 g mięsa wołowego
- 150 g mięsa wieprzowego (uwaga! Mięso może być
- surowe lub gotowane, czy upieczone)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 1 bułka
Sposób przygotowania
Przygotowujemy rozczyn z pół łyżeczki cukru, roztartych drożdży, letniego mleka i paru łyżek mąki. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy całe jajko i jedno żółtko, rozczyn, stopione i ostudzone masło oraz szczyptę soli. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Mięso (obydwa gatunki) przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy odciśniętą bułkę, sól i pieprz. Dokładnie masę wyrabiamy i dodajemy do cebuli. Smażymy razem. Jajka ugotowane na twardo obieramy i siekamy, dodajemy do usmażonego mięsa i mieszamy. Studzimy. Ciasto na pieróg rozciągamy lub wałkujemy w prostokąt o grubości około 5 mm, Nakładamy cały farsz. Brzegi pieroga dokładnie zlepiamy, układamy pieróg na posmarowanej masłem blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 30-45 minut w temperaturze 180ºC. Możemy pieróg podawać pokrojony na kawałki z różnymi sosami.