Warzywa faszerowane
Gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki
- 1 główka kapusty
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 200 g wędzonki
- 500 g kaszy gryczanej
- 1-2 jajka
- 250 ml śmietany i koncentrat pomidorowy lub kilka dużych pomidorów
- 1 l wywaru (może być z kostki)
- 20 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kapustę przygotowujemy jak zwykle podczas przyrządzania gołąbków, a mianowicie ostrym nożem usuwamy głąb i zanurzamy kapustę na co najmniej 5 minut we wrzątku. Kolejno usuwamy z niej liście. Jeżeli liście same, z łatwością się oddzielają, to również wkładamy je na 5 minut do wrzątku lub świeżo ugotowanej wody, żeby zmiękły. Z każdego liścia usuwamy nożem twardy nerw u nasady. Możemy go również skroić lub rozbić tłuczkiem. Gotujemy kaszę gryczaną, dodajemy do ostudzonej kaszy mięso, jaja, pokrojoną w kostkę i podsmażoną wędzonkę (można dać tylko połowę), przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie nakładamy porcję farszu na każdy liść, ciasno zwijamy, podwijamy brzegi i układamy w rondlu. Pamiętajmy, że dobrze jest dno naczynia w którym będziemy dusili gołąbki wyłożyć brzydszymi liśćmi kapusty. Wtedy unikniemy przypalenia gołąbków. Całość zalewamy osolonym, wrzątkiem lub wywarem. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 2 godziny. Na koniec możemy zrobić z wywaru sos, dodając śmietanę, ewentualnie obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy. Możemy także podawać gołąbki ze skwarkami z pozostawionej wcześniej części wędzonki.