Boże NarodzenieNapoje bezalkoholowe
Kompot wigilijny z suszu Macieja Kuronia
Kompot z suszu gości na Waszych świątecznych stołach? My staramy sie o nim pamiętać, świetnie komponuje się z innymi wigilijnymi potrawami. A do tego bardzo ładnie pachnie. Dlatego mam dzisiaj dla Was kompot wigilijny z suszu według przepisu mojego taty Macieja.
Kompot wigilijny z suszu Macieja Kuronia
Składniki:
- 250 g suszonych śliwek
- 250 g fig
- 300 g jabłek i np. gruszek suszonych
- 3 łyżki cukru np. trzcinowego
- 1 mała cytryna
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze śliwki i figi opłucz szybko w wodzie, włóż do oddzielnych naczyń i zalej zimną woda, tak żeby woda przykryła owoce. Następnie mocz przez całą noc.
Krok 2:
Po drugie suszone jabłka i gruszki zalej zimną wodą, ale możesz je moczyć krócej niż śliwki i figi.
Krok 3:
Wszystkie owoce gotuj oddzielnie. Kolejno do namoczonych śliwek dodaj łyżkę cukru i tylko lekko zagotuj. Następnie do fig dodaj łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotuj 5 minut. Na koniec do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodaj łyżkę cukru i gotuj około 15 minut.
Krok 4:
Oddzielnie ugotowane składniki kompotu połącz (usuń skórkę cytryny), następnie odstaw do schłodzenia. Podaj w temperaturze pokojowej.
Więcej pysznych świątecznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.
Jeżeli waszej rodzinie taki właśnie smakuje to niech idzie na zdrowie, dla mnie cukier zupełnie zbędny, owoce są bardzo słodkie, fajny pomysł ze skórką cytryny, ja daję cynamon i imbir odrobinę
Tak, u nas zazwyczaj taki kompot pojawia się na stole wigilijnym. Kiedyś robił go mój ojciec teraz przygotowuje go moja mama.
Strasznie wydziwiane są te potrawy – do buraków na ćwikłę dawać kminek który automatycznie zmieni smak buraka, do kompotu który się gotuje na bazie śliwek suszonych i podaje dla lepszego trawienia ciężkich potraw wigilijnych figi.
To przepis mojego ojca, nie wiem co miał na myśli tworząc taki przepis i już raczej się nie dowiem.