Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, jestem już starym dziadem 😉 Dlatego żeby trochę osłodzić sobie życie lubię wracać do lat dziecięcych, czasami wspomnieniami, lecz znacznie częściej smakami. Jedną z takich potraw są chrupiące gofry z konfiturą agrestową. Każdorazowo przygotowanie tego dania sprawia mi wielką radochę. Przypomina mi mieszkanie przy ul. Schroegera, pod którym rósł krzew agrestowy, z którego notorycznie podjadaliśmy owoce. Wiadomo-gofry to przysmak każdego małoletniego łasucha, dlatego do tej potrawy mam wyjątkowy sentyment.
Bardzo chrupiące gofry – przepis krok po kroku
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 100 ml oleju
- 2 szklanki mleka
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smarowania gofrownicy np. rzepakowy
Dodatkowo:
- 1 słoik Konfitury Agrestowej Manufaktura Wielkopolska
- bita śmietana
- drobne owoce do dekoracji np. maliny, borówka
Przygotowanie:
Krok 1:
Oddziel żółtka od białek. Następnie za pomocą miksera żółtka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Warto skorzystać z jajek z ekologicznego chowu, nie dość, że są smaczniejsze, to sposób hodowli jest bardziej humanitarny.
Krok 2:
Dodaj płynne składniki mleko i olej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę pszenną z solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj do połączenia składników.
Krok 3:
Następnie ubij pianę z białek na „sztywno”. Dodawaj po łyżce, delikatnie mieszając. Zbyt gwałtowne mieszanie sprawi, że piana z białek opadnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 4:
Rozgrzej gofrownicę, następnie posmaruj „ruszt” olejem. Gofry smaż 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Po tym czasie układaj na kratce z piekarnika lub np. takiej do lukrowania, żeby się nie zaparzały i z każdej strony były chrupiące.
Gofry podaj z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietanę i konfiturę agrestową z Manufaktury Wielkopolskiej.
Prosta tradycyjna receptura
Chrup, chrup…prawdziwy smak dzieciństwa 🙂 Bardzo chrupiące gofry z konfiturą agrestową bez wątpienia wychodzą za każdym razem. Przekonaj się i wypróbuj przepis krok po kroku. Można wybrać dowolne dodatki, ale polecam wypróbowanie konfitury agrestowej. Jest przepyszna dzięki prostej tradycyjnej recepturze. Dodatkowo agrest ma cudowny kwaskowy smak, który idealnie współgra ze słodkimi goframi.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych dań z mąką w roli głównej znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Na fotce gofry wyglądają fantastycznie. Samemu też robią na różne przepisy ale nie zawsze wychodzą. Jak zobaczyłem je na zdjęciach w tym przepisie, to zaraz naszła chęć na zrobienie podobnych i wyszły przepyszne.
Kompletnie mi nie wychodzą 🙁 żadne,ani taki ani inny przepis.Czy to wina gofrownicy? Mam z MPM 1100-1300 W nierówno upieczone itd
Być może to wina gofrownicy. Może mimo że jest mocna nie nagrzewa się wystarczająco.
U mnie nigdy nie wychodzą za dobre, jakkolwiek nie robię na dowolnych przepisach to zawsze są inne niż te z budek z goframi. Teraz wypróbuję ten przepis, może będzie lepiej bo składniki i proporcje tutaj sugerowane są trochę inne.
Kiepskie golfy to czasem nie jest wina przepisu, a kiepskiej gofrownicy. Pamiętaj że dobra gofrownica powinna być mocna min. 1200w
Zrobilam dziś z owocami i syropem klonowym przepyszne, polecam
Gofry PIERWSZA KLASA – pyszne -POLECAM!
Robiliśmy je na warsztatach kulinarnych z dziećmi .
Próbowałam sporo przepisów – ten najlepszy!
Robiłam również wersję fit z erytrolem i odżywką białkową i również extra!
Najlepszy przepis na gofry, jaki znam. Będę korzystać tylko z niego! Puszyste i chrupiące tak jak w opisie. Nigdy mi takie nie wyszły
Czy można wiedzieć jaką moc ma Pana gofrownica? W swojej muszę piec o wiele dłużej i wciąż nie są idealnie wypieczone.
Moja ma 1200w
Dziękuję za ten przepis. Z pewnością pozostanie z nami 🙂 Gofry cudne. Cała rodzina z przyjemnością je pożarła:)
Moją wadą jest brak pomysłowości w kuchni (co nadrabiam w innych dziedzinach), dlatego z radością korzystam z dokładnych przepisów wypróbowywanych przez Pana czasem i kilkakrotnie tak, by wszelkie proporcje były idealne. To mój kolejny przepis z Pańskiej strony, który z nami pozostał:)
Czy za każdym razem smarować „ruszt”? Pozdrawiam.
Ja dla pewności tak robię 🙂
Panie Jakubie,to sa zdecydowanie najlepsze gofry,jakie w zyciu zrobilam!Nie znalazlam w sieciu przepisu,na gofry,ktore chociaz przypominalyby Panskie!Sa rewelacyjne!Dziekuje!
Bardzo mi miło! dziękuję za komentarz!
Gofry wyszły rewelacyjne. Próbowałam kilka przepisów ten jest najlepszy.
Pracowaliśmy nad przepisem dobre kilka miesięcy. Próbowaliśmy różne proporcje i składniki, fajnie że wyszło dobrze.
Super jest usłyszeć „twój przepis jest najlepszy” 🙂
Dzięki bardzo.
Wpadaj częściej 🙂
Najlepsze gofry na świecie ! Moje dzieciaki uwielbiają. Jak mam ochotę na coś słodkiego to takie gofry z cukrem pudrem naprawdę wystarczą. Mniam!
Uwielbiam Wasze przepisy.
Dzięki Wam zaczęłam gotować, smażyć, piec, zapiekać 🙂
Asia,
Jesteś wielka, jeszcze raz dziękuję 🙂
Pozdrawiam