X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryŚniadania

Bardzo chrupiące gofry – przepis krok po kroku

 

Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, jestem już starym dziadem 😉 Dlatego żeby trochę osłodzić sobie życie lubię wracać do lat dziecięcych, czasami wspomnieniami, lecz znacznie częściej smakami. Jedną z takich potraw są chrupiące gofry z konfiturą agrestową. Każdorazowo przygotowanie tego dania sprawia mi wielką radochę. Przypomina mi mieszkanie przy ul. Schroegera, pod którym rósł krzew agrestowy, z którego notorycznie podjadaliśmy owoce. Wiadomo-gofry to przysmak każdego małoletniego łasucha, dlatego do tej potrawy mam wyjątkowy sentyment.

 

Składniki:

 

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 100 ml oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smarowania gofrownicy

 

Dodatkowo:

 

 

Przygotowanie:

 

Krok 1:

 

Oddziel żółtka od białek. Za pomocą miksera żółtka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Warto skorzystać z jajek z ekologicznego chowu, nie dość, że są smaczniejsze, to sposób hodowli jest bardziej humanitarny.

 

Krok 2:

 

Dodaj płynne składniki mleko i olej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę pszenną  z solą i proszkiem do pieczenia. Miksuj do połączenia składników.

 

Krok 3:

 

Następnie ubij pianę z białek na „sztywno”. Dodawaj po łyżce, delikatnie mieszając. Zbyt gwałtowne mieszanie sprawi, że piana z białek opadnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

 

Krok 4:

 

Rozgrzej gofrownicę,  posmaruj „ruszt” olejem. Gofry smaż 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Po tym czasie układaj na kratce z piekarnika lub takiej do lukrowania, żeby się nie zaparzały i z każdej strony były chrupiące. 

 

Gofry podaj z ulubionymi dodatkami ja wybrałem bitą śmietanę i konfiturę agrestową z Manufaktury Wielkopolskiej.

 

Prosta tradycyjna receptura 

 

Chrup, chrup…prawdziwy smak dzieciństwa 🙂 Bardzo chrupiące gofry z konfiturą agrestową wychodzą za każdym razem. Przekonaj się i wypróbuj przepis krok po kroku. Można wybrać dowolne dodatki, ale polecam wypróbowanie konfitury agrestowej. Jest przepyszna dzięki prostej tradycyjnej recepturze. Dodatkowo agrest ma cudowny kwaskowy smak, który idealnie współgra ze słodkimi goframi.

 

 

Po inne słodkie przepisy zapraszam TUTAJ!!! Jeżeli w trakcie przygotowania gofrów wystąpią jakieś komplikacje, piszcie do mnie, jestem na kulinarnym posterunku 🙂

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Czy można wiedzieć jaką moc ma Pana gofrownica? W swojej muszę piec o wiele dłużej i wciąż nie są idealnie wypieczone.

  2. Dziękuję za ten przepis. Z pewnością pozostanie z nami 🙂 Gofry cudne. Cała rodzina z przyjemnością je pożarła:)
    Moją wadą jest brak pomysłowości w kuchni (co nadrabiam w innych dziedzinach), dlatego z radością korzystam z dokładnych przepisów wypróbowywanych przez Pana czasem i kilkakrotnie tak, by wszelkie proporcje były idealne. To mój kolejny przepis z Pańskiej strony, który z nami pozostał:)

  3. Panie Jakubie,to sa zdecydowanie najlepsze gofry,jakie w zyciu zrobilam!Nie znalazlam w sieciu przepisu,na gofry,ktore chociaz przypominalyby Panskie!Sa rewelacyjne!Dziekuje!

  4. Gofry wyszły rewelacyjne. Próbowałam kilka przepisów ten jest najlepszy.

    • Pracowaliśmy nad przepisem dobre kilka miesięcy. Próbowaliśmy różne proporcje i składniki, fajnie że wyszło dobrze.
      Super jest usłyszeć „twój przepis jest najlepszy” 🙂
      Dzięki bardzo.
      Wpadaj częściej 🙂

  5. Najlepsze gofry na świecie ! Moje dzieciaki uwielbiają. Jak mam ochotę na coś słodkiego to takie gofry z cukrem pudrem naprawdę wystarczą. Mniam!

    Uwielbiam Wasze przepisy.
    Dzięki Wam zaczęłam gotować, smażyć, piec, zapiekać 🙂

Sprawdź również