Dania główneOwoce morzaPrzekąski na ciepło
Krewetki w ziemniaczanej tempurze. Przepis krok po kroku
Muszę się przyznać, że uwielbiam owoce morza, szczególnie krewetki. Zauważyłem jednak, że ten dział ostatnio delikatnie zaniedbałem. Dzisiaj postaram się to w jakimś stopniu nadrobić dodając przepis na krewetki w ziemniaczanej tempurze. Danie proste i szybkie w przygotowaniu, idealne na główne danie z sałatką lub podane z sosem do kurczaka z czosnkiem jako przekąska.
Krewetki w ziemniaczanej tempurze. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g surowych krewetek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej lub np. ziemniaczanej
- 150 ml lodowatej wody
- 1 średni ziemniak
- 1 łyżeczka soli
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
- do maczania sos do kurczaka z czosnkiem, ja użyłem Roleskiego
Przygotowanie:
Krok 1:
Krewetki obierz z pancerzy, oczywiście jeśli je posiadają. Do potraw z owocami morza wybieram krewetki surowe, czyli szare takie jak na zdjęciu. W odróżnieniu od różowych, które są wcześniej podgotowane, surowe mają więcej smaku i aromatu. Po obraniu z pancerza krewetki delikatnie posól do smaku i odstaw.
Krok 2:
W misce wymieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą oraz sól. Stopniowo wlewając lodowatą wodę mieszaj składniki do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Następnie zetrzyj ziemniaka na drobnej tarce. Dobrze jest to zrobić do osobnej miski żeby przekonać się, czy ziemniak nie ma za dużo wody. Jeżeli płynu zbierze się sporo wystarczy odcisnąć wiórki z nadmiaru wody i dodać do tempury.
Krok 3:
W rondelku rozgrzej olej roślinny. Następnie krewetki łapiąc za końcówki zanurzaj w cieście, poczekaj nad miską aż nadmiar tempury spłynie. Zanurzaj krewetki w gorącym oleju przytrzymując je chwilę, aby od razu nie opadły na dno i nie przywarły do dna.
Krok 4:
Krewetki smaż 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru. Następnie osącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem do kurczaka z czosnkiem.
Ogranicza Was tylko wyobraźnia
Wiem, że krewetki w ziemniaczanej tempurze z sosem do kurczaka z czosnkiem brzmią egzotycznie, ale uwierzcie mi to naprawdę jest PYSZNE!!! Wbrew pozorom ziemniaki pasują do owoców morza np. salata od hobotnice, curry z krewetkami i ziemniakami, czy portugalskie małże z ziemniakami i pikantną kiełbaską. A napis sos do kurczaka z czosnkiem na etykiecie to tylko sugestia zastosowania. Zapewniam że ma on ich znacznie więcej, ogranicza Was tylko wyobraźnia 🙂
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości dotyczących wyżej wymienionej potrawy, piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku 🙂
PS. Po więcej potraw na bazie owoców morza, wystarczy kliknąć TUTAJ!!!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę.
Dzień dobry. Jaka temperatura smażenia jest optymalna do smażenia krewetek? Dziękuję za odpowiedź
190°C szybki proces, wtedy są chrupiące i delikatne w środku.
Bardzo zbliżone w smaku jadłam w azjatyckiej knajpce (Udon Noodle Bar w Warszawie) rewelacja! Pyszna tempura i wyrazista krewetka!
Podobnym przepisem się inspirowałem.
Dzięki za komentarz 🙂