X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePlacki i naleśnikiWieprzowina

Placki ziemniaczane po węgiersku

Ta potrawa składa się z dwóch prostych elementów, ale przygotowanie ich w jednym momencie przerasta możliwości większości osób. Między innymi dlatego placek po węgiersku cieszy się taką popularnością w restauracjach, barach i zajazdach. Przyznaje się bez bicia, że mi również pomimo ogromnej ochoty nie zawsze chce się przygotowywać to danie. Dlatego zostawiam sobie placek po węgiersku na specjalne okazje. Właśnie dzisiaj nastąpiła taka chwila i chciałbym podzielić się moim sprawdzonym przepisem.

Placki ziemniaczane po węgiersku

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka M
  • 2-3 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • łyżka majeranku
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • kwaśna śmietana do podania
Gulasz:
  • 700 g wieprzowiny np. szynki
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, pokrojone w kostkę
  • 2 papryki czerwone, pokrojone w paski
  • 150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 0,5 l bulionu drobiowego lub np. warzywnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące, obsmaż szynkę na rozgrzanym oleju.

Krok 2:

Dodaj cebulę razem z papryką i pieczarkami. Smaż około 5 minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodaj czosnek, łagodną, ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Zalej mięso bulionem, następnie dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 3:

W tym czasie przygotuj masę ziemniaczaną na placki. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce razem z cebulą. Następnie dodaj jajka i mąkę. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4:

Na patelni rozgrzej olej. Nałóż masę ziemniaczaną na całą powierzchnię patelni, wyrównaj łyżką. Kiedy spód się zarumieni przełóż placek na drugą stronę. Smaż przez kolejne 3 minuty. Następnie odsącz placki z nadmiaru tłuszczu. Ułóż na talerzu, nałóż porcję gulaszu i złóż placek na pół. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Jeśli chcesz być  na bieżąco z moimi przepisami to zaprasza na Facebook o Instagram

Więcej pysznych obiadowych propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Jaka wielkość patelni?Tarka typowa do ziemniaków, czy dobra jarzynówka? Pozdrawiam.

Sprawdź również