X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 250 ml śmietany
  • pół główki białej kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 pomidory
  • 100 g słoniny
  • 2 łyżki mąki
  •  sok z jednej cytryny, kminek, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Kapustę płuczemy, usuwamy wierzchnie liście i kroimy. Zalewamy wywarem i gotujemy. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się kapusty, dosypujemy przyprawy. Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy i kroimy w ćwiartki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy na patelni, w trakcie smażenia dodajemy do niej mąkę i mieszamy, a gdy mąka się zrumieni wrzucamy do kapuśniaku słoninę oraz pomidory. Doprawiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy, wlewamy śmietanę, wrzucamy posiekaną pietruszkę i ew. doprawiamy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również