Przepis
Zupy
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Składniki
- 2 l wywaru lub wody
- 250 ml śmietany
- pół główki białej kapusty
- 4 ziemniaki
- 2-3 pomidory
- 100 g słoniny
- 2 łyżki mąki
- sok z jednej cytryny, kminek, ziele angielskie
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Kapustę płuczemy, usuwamy wierzchnie liście i kroimy. Zalewamy wywarem i gotujemy. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się kapusty, dosypujemy przyprawy. Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy i kroimy w ćwiartki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i topimy na patelni, w trakcie smażenia dodajemy do niej mąkę i mieszamy, a gdy mąka się zrumieni wrzucamy do kapuśniaku słoninę oraz pomidory. Doprawiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy, wlewamy śmietanę, wrzucamy posiekaną pietruszkę i ew. doprawiamy.