Ryby
Śledzie po kaszubsku w kapuście
Składniki
- 1 kg solonych filetów śledziowych
- 1 mała główka kapusty
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- po1 łyżeczce tymianku i kminku
- 500 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Śledzie moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwu – trzykrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie śledzie osączamy. Każdy filet smarujemy z obu stron musztardą wymieszaną z solą i pieprzem. Odstawiamy. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do rondla z masłem, mieszamy z poszatkowaną kapustą, kminkiem i tymiankiem. Chwilę razem smażymy, dolewamy 200 ml wody, przykrywamy i dusimy przez 10 minut na małym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, nakładamy do środka kapustę, na niej układamy śledzie. Potrawę polewamy reszta topionego masła i pieczemy przez 45 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Na Kaszubach podaje się tą potrawę z ziemniakami, jako danie wigilijne.