Ciasta i ciastka
Kołocz weselny – Śląsk
Składniki
- 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
- 60 g drożdży
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 jajek
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Kruszonka:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 250 g masła
- 250 g cukru, może być cukier puder
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Jak zwykle rozpoczynamy od rozczynu. Rozcieramy drożdże z cukrem, mieszamy z letnim mlekiem i dodajemy kilka łyżek mąki. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce. Ubijamy 2 jaja i 4 żółtka z cukrem na puszystą masę, topimy i schładzamy masło. Do nagrzanej mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, jaja z cukrem, resztę mleka, sól, cukier waniliowy. Wszystkie składniki wyrabiamy, a na koniec dodajemy stopione masło. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz możemy przygotować ciasto na kruszonkę, wiemy, że dobra kruszonka sama w sobie jest smakołykiem, o czym świadczy częste wydłubywanie jej przez dzieci, zanim jeszcze ciasto pojawi się na stole. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, akurat w tym przypadku dobrze, gdy masło jest zimne. Zagniatamy szybko, jak kruche ciasto i wkładamy ciasto do lodówki. Blachę smarujemy masłem i układamy na niej placek z wyrośniętego ciasta drożdżowego, pozwalamy mu jeszcze raz urosnąć. Na koniec smarujemy posłodzonym mlekiem i ucieramy na grubej tarce kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
Smak dzieciństwa Upiekłam. Pyszny!