Przepis
Ciasta i ciastka
Ptasie mleczko
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki
- 1 proszek do pieczenia
- 4 białka
- 4 galaretki ( 2 morelowe i 2 cytrynowe)
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy stopniowo mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 min w temperaturze 180 C 2 galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wrzącej wody, czekamy aż wystygną , i aż galaretka będzie tężejąca, (będzie się ciągła za łyżką) białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej nasza galaretkę, lekko mieszamy tak powstałą piankę wylewamy na ciasto i czekamy aż zastygnie 2 kolejne galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącej wylać na piankę czekamy aż wszystko dobrze zastygnie.