Ciasta i ciastkaWielkanoc
Babka czekoladowa
Babka czekoladowa to przepis na idealne Wielkanocne ciasto. Dodam jeszcze, że ciasto zapewne posmakuje wszystkim od dzieci po dorosłych. Moje córki wręcz je uwielbiają szczególnie Marysia. Baba z pewnością zawsze pięknie się prezentują, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa.
BABKA CZEKOLADOWA
Ilość porcji: 8-12
Czas przygotowania: 20 minut + 60 min pieczenia
Składniki:
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 340 g mąki (2 szklanki)
- 4-5 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- ekstrakt waniliowy
- cukier puder
Babka czekoladowa
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste. Na początku wodę z masłem cukrem i kakao gotuj przez 5 minut ciągle mieszając przy pomocy łyżki.
Krok 2:
Następnie wystudź powstałą masę. Gdy już będzie chłodna wbij 4 jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wymieszaj całość na gładką masę
Krok 3:
Przygotowaną masę przelej do formy do baby posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz babkę 50 minut w 180°C na środkowej kratce w piekarniku. Grzanie góra – dół.
Krok 4:
Gotową babkę możesz polać lukrem królewskim tu znajdziesz przepis >LUKIER KRÓLEWSKI<
Możesz również udekorować ciasto skórką pomarańczową, lub rozpuszczoną czekoladą po prostu cukrem pudrem.
Babka czekoladowa
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Czy zamiast wody można użyć mleka?
Tak
Kiedy dodać cukier?
Na początku wodę z masłem cukrem i kakao gotuj przez 5 minut ciągle mieszając przy pomocy łyżki.
Panie Jakubie, a w którym momencie dodac w babie czekoladowej cukier?
Cukier dodaje razem z masłem do gotującej się masy.