Przepis
Wieprzowina
Rolada ala śląska
Składniki
- 4 plastry szynki wieprzowej każdy po 130 g
- 4 cienkie plastry boczku wędzonego
- 3 ogórki kiszone (250g)
- 1 duża marchewka (200g)
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 400 ml wywaru drobiowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Każdy plaster szynki dokładnie rozklep za pomocą tłuczka do mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj musztardą i nałóż plasterek marchewki, boczku i ogórka.
Ja daję 2 plasterki ogórka bo lubię kwaśniejszy smak. Jeżeli warstwy dochodzą do końca roladki to nie trzeba jej zawijać na zakładkę.
Zwinięte roladki spinamy wykałaczką i obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy roladki z każdej strony na złoty kolor.
Kiedy pory mięsa zamkną się wlewamy wywar i wkładamy ziele angielskie i liść laurowy. Jeżeli zostały nam jakieś składniki, możemy je pokroić w małe paski i dodać do sosu.
Mięso dusimy około 60 minut. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.