Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno
Wytrawne trufle ziołowe z koziego twarogu
Wytrawne trufle ziołowe z koziego twarogu to bez wątpienia idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Trufle są świetne zarówno w towarzystwie sałatki jak i solo. Szybkie i proste w wykonaniu, zajmą Ci dosłownie chwilę, a na pewno wzbudzą zainteresowanie gości. Lekka, kolorowa, a przede wszystkim smaczna wegetariańska propozycja przekąski na zimno. Namówiłem? To koniecznie dajcie znać jak Wam smakowała w komentarz pod przepisem.
Wytrawne trufle ziołowe z koziego twarogu
Składniki:
- 200 g koziego twarogu
- 3 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 3 łyżki posiekanych ziół, u mnie koperek, szczypiorek i bazylia
- sól, pieprz
Do obtoczenia:
- słodka papryka w proszku
- prażony sezam np. biały
- suszony czosnek niedźwiedzi
- czarnuszka
Sałatka:
- 100 g kaszy np. gryczanej niepalonej
- 500 ml wody
- 2 pomidory
- ½ świeżego ogórka
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól, szczypta suszonego chili
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze ugotuj kasze, 12-14 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, przelej zimna wodą.
Krok 2:
Pomidory i ogórka pokrój w drobną kostką, natkę pietruszki posiekaj. Ostudzoną kaszę połącz z warzywami, natką pietruszki. Następnie dodaj ocet lub sok z cytryny oraz sól i suszone chili do smaku. Całość wymieszaj.
Krok 3:
Do twarogu dodaj rozdrobnione pestki słonecznika oraz posiekane zioła. Następnie masę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Krok 4:
Z połączonych składników uformuj kulki średnicy około 3 cm. Tak powstałe „trufle” na zakończenie obtocz w słodkiej papryce, sezamie, czosnku niedźwiedzim, oraz czarnuszce.
Kulki podawaj z sałatką z kaszy gryczanej.
Więcej propozycji wegetariańskich znajdziesz klikając >> TUTAJ <<
Zapraszam na mój Facebook, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami.