X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno

Wytrawne trufle ziołowe z koziego twarogu

Wytrawne trufle ziołowe z koziego twarogu to bez wątpienia idealna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Trufle są świetne zarówno w towarzystwie sałatki jak i solo. Szybkie i proste w wykonaniu, zajmą Ci dosłownie chwilę, a na pewno wzbudzą zainteresowanie gości. Lekka, kolorowa, a przede wszystkim smaczna wegetariańska propozycja przekąski na zimno. Namówiłem? To koniecznie dajcie znać jak Wam smakowała w komentarz pod przepisem. 

Wytrawne trufle ziołowe z koziego twarogu

Składniki:

  • 200 g koziego twarogu
  • 3 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 3 łyżki posiekanych ziół, u mnie koperek, szczypiorek i bazylia
  • sól, pieprz
Do obtoczenia:
  • słodka papryka w proszku
  • prażony sezam np. biały
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • czarnuszka
Sałatka:
  • 100 g kaszy np. gryczanej niepalonej
  • 500 ml wody
  • 2 pomidory
  • ½ świeżego ogórka
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól, szczypta suszonego chili

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze ugotuj kasze, 12-14 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, przelej zimna wodą.

Krok 2:

Pomidory i ogórka pokrój w drobną kostką, natkę pietruszki posiekaj. Ostudzoną kaszę połącz z warzywami, natką pietruszki. Następnie dodaj ocet lub sok z cytryny oraz sól i suszone chili do smaku. Całość wymieszaj.

Krok 3:

Do twarogu dodaj rozdrobnione pestki słonecznika oraz posiekane zioła. Następnie masę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Krok 4:

Z połączonych składników uformuj kulki średnicy około 3 cm. Tak powstałe „trufle” na zakończenie obtocz w słodkiej papryce, sezamie, czosnku niedźwiedzim, oraz czarnuszce.

Kulki podawaj z sałatką z kaszy gryczanej.

Więcej propozycji wegetariańskich znajdziesz klikając >> TUTAJ <<

Zapraszam na mój Facebook, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również