X

Czego szukasz?

Przepis
Śniadania

Racuchy żytnie z kozim jogurtem

Racuchy żytnie z kozim jogurtem to ostatnio nasz ulubiony pomysł na weekendowe śniadanie, ale z pewnością możesz je przygotować w każdy dzień tygodnia. Uwielbiamy wersję z borówkami, bananowe, czy owsiane. Przygotowanie jest bardzo proste nie potrzeba nawet miksera, wystarczy rózga lub zwykła łyżka. Innymi słowy takie racuchy to idealny pomysł na rodzinne śniadanie lub kolację. Jednakże świetnie sprawdzą się również jako przekąska dla dzieci do szkoły. 

Racuchy żytnie z kozim jogurtem

Składniki dla 4 osób:

  • 150 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru np. trzcinowego
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie jogurtu koziego 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 80 ml mleka lub wody
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Jabłka obierz ze skórki, następnie wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry.

Krok 2:

Po drugie w większej misce wymieszaj suche składniki: żytnią mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier trzcinowy.

Krok 3:

Następnie dodaj składniki mokre: rozmieszane jajka, jogurt kozi, esencję waniliową oraz mleko lub wodę. Całość wymieszaj ze sobą, dodaj jabłka.

Krok 4:

Racuchy smaż z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem odsącz z nadmiaru tłuszczu, posyp cukrem pudrem.

Więcej propozycji śniadaniowych znajdziesz klikając >> TUTAJ <<

Zapraszam na mój Istagram, będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również