Placki i naleśniki
Naleśniki na proszku do pieczenia
Witajcie na moim blogu kulinarnym! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na naleśniki, który wykorzystuje niezwykły patent naszych babć – dodatek proszku do pieczenia i kwaśną śmietanę. To prosta, ale genialna technika, która sprawia, że nasze naleśniki są jeszcze bardziej puszyste i lekkie. Przekonajcie się, jak mały dodatek może zmienić tradycyjne danie w prawdziwą kulinarną ucztę! Gotowi na kulinarne odkrycia? To zacznijmy!
Naleśniki na proszku do pieczenia
Składniki:
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 500 ml mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju
- szczypta soli
Naleśniki na proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Mleko i śmietanę miksuj, dosypując stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj odrobinę wody lub mleka, jeżeli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki. Odstawiamy, żeby odpoczęło.
Krok 2:
Następnie smaż. Oczywiście możesz rozgrzaną patelnię smarować słoninką, lub wlewać na nią kilka kropel oleju i rozsmarowywać dokładnie na powierzchni patelni. Jeżeli masz do dyspozycji dobrą nieprzywierającą patelnię , to możesz ciasto wylać bezpośrednio na rozgrzaną patelnię, a następnie, gdy ciasto równomiernie rozprowadź, możesz też wlać dookoła brzegu patelni odrobinę tłuszczu jeśli widzisz, że naleśniki przywierają . Po usmażeniu naleśnika z jednej strony odwróć go i smaż z drugiej.
Podsumowując mam nadzieję, że naleśniki wyszedy obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<