Dania główneMakaronPotrawy wegetariańskie
Makaron ramen z grzybami shitake i brokułem
Ostatnio coraz częściej podczas posiłku rezygnuję z mięsa na rzecz składników roślinnych. Czasami nie jest łatwo, zauważyłem jednak, że kuchnia azjatycka ze swoim bogactwem składników i smaków wydatnie w tym pomaga. Na przykład super szybki makaron ramen z grzybami shitake i brokułem to potrawa, którą z pewnością, z przyjemnością zje każdy, niezależnie od preferencji kulinarnych. Na zakończenie poproszę Was o kilka słów opinii odnośnie przepisu. Czekam na Wasze komentarze.
Makaron ramen z grzybami shitake i brokułem
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów shitake
- ½ brokułu
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek zielonej dymki
- 1 mała cukinia
- 150 g makaronu ramen
- 3 łyżki sosu hoisin
- 1 płat nori
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Grzyby shitake zalej wrzątkiem, odstaw na 30 minut aż zmiękną. Następnie odcedź i osusz.
Krok 2:
Brokuł podziel na różyczki, podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku, następnie schłodź pod zimną wodą.
Krok 3:
Cebulę pokrój w cząstki, podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Następnie dodaj czosnek pokrojony w płatki oraz dymkę pociętą w 3 cm kawałki. Smaż 1-2 minuty, następnie dodaj brokuł i cukinię pokrojoną w kostkę.
Krok 4:
Kiedy warzywa zmiękną, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki grzyby shitake. Następnie wlej sos hoisin, sos sojowy, duś 2-3 minuty. Po tym czasie potrawę połącz z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 5:
Podlej kilkoma łyżkami wody, wymieszaj do połączenia składników.
Danie dekoruję dymką i cienko pokrojonym nori. Jeżeli lubisz bardziej pikantne klimaty, dodaj sos chili Sambal Oelek.
Więcej przepisów na makarony znajdziecie >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie.