X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaronPotrawy wegetariańskie

Makaron ramen z grzybami shitake i brokułem

Ostatnio coraz częściej podczas posiłku rezygnuję z mięsa na rzecz składników roślinnych. Czasami nie jest łatwo, zauważyłem jednak, że kuchnia azjatycka ze swoim bogactwem składników i smaków wydatnie w tym pomaga. Na przykład super szybki makaron ramen z grzybami shitake i brokułem to potrawa, którą z pewnością, z przyjemnością zje każdy, niezależnie od preferencji kulinarnych. Na zakończenie poproszę Was o kilka słów opinii odnośnie przepisu. Czekam na Wasze komentarze. 

Makaron ramen z grzybami shitake i brokułem

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów shitake 
  • ½ brokułu
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonej dymki
  • 1 mała cukinia
  • 150 g makaronu ramen 
  • 3 łyżki sosu hoisin 
  • 1 płat nori
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby shitake zalej wrzątkiem, odstaw na 30 minut aż zmiękną. Następnie odcedź i osusz.

Krok 2:

Brokuł podziel na różyczki, podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku, następnie schłodź pod zimną wodą.

Krok 3:

Cebulę pokrój w cząstki, podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Następnie dodaj czosnek pokrojony w płatki oraz dymkę pociętą w 3 cm kawałki. Smaż 1-2 minuty, następnie dodaj brokuł i cukinię pokrojoną w kostkę.

Krok 4:

Kiedy warzywa zmiękną, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki grzyby shitake. Następnie wlej sos hoisin, sos sojowy, duś 2-3 minuty. Po tym czasie potrawę połącz z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 5:

Podlej kilkoma łyżkami wody, wymieszaj do połączenia składników.

Danie dekoruję dymką i cienko pokrojonym nori. Jeżeli lubisz bardziej pikantne klimaty, dodaj sos chili Sambal Oelek.

Więcej przepisów na makarony znajdziecie >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również