Przetwory
Chutney pomidorowo-miętowy
Składniki
- 2 cebule
- 400 g pomidorów
- duży pęczek świeżej mięty
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki musztardy najlepiej delikatnej w smaku
- 200 ml octu
- 150 g cukru
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Miętę po opłukaniu i osuszeniu również drobno kroimy. Niektórzy lubią chutneye o bardzo jednolitej konsystencji, dlatego zależnie od naszych upodobań możemy pozostawić wszystkie składniki posiekane lub też zmiksować je na gładka masę. Dodajemy sól, musztardę i 100 ml octu, gotujemy w rondelku na małym ogniu 20 minut, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy resztę octu oraz cukier i gotujemy razem przez 5 minut. Po ugotowaniu przekładamy masę do wyparzonych słoików,, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Oczywiście nasz chutney może być podawany na gorąco, np.: do baraniny z grilla. Zamiast mięty możemy użyć bazylii i używać chutneya do potraw śródziemnomorskich.