Przepis
Przetwory
Chutney ananasowo – imbirowy
Składniki
- 1 świeży ananas
- 300 g cukru
- 100 g rodzynek
- 100 g świeżego imbiru
- 1 papryka (ok.100g)
- 300 ml octu winnego 6%
- 2 goździki
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kawałek (5 cm) kory cynamonowej
Sposób przygotowania
Ananasa obieramy ze skóry, kroimy na pół i wycinamy twardy rdzeń ze środka. Resztę miąższu kroimy w kostkę. Imbir obieramy i drobno siekamy. Rodzynki płuczemy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę. Do garnka wlewamy ocet, dodajemy zawinięte w gazę i przewiązane bawełnianą nicią goździki, ziele angielskie i kawałek cynamonu. Wkładamy imbir, ananasa, rodzynki i cukier. Wsypujemy cukier i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Po około 1 godzinie wyjmujemy przyprawy i gotujemy całość jeszcze pół godziny, teraz już bez przerwy mieszają. Gdy syrop zbrązowieje pozostawiamy go do ostudzenia lub przekładamy do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.