Dania główneRyby
Łosoś pod ziołową kruszonką
Przychodzę do Was z pyszną propozycją na rybę. U mnie w roli głównej łosoś w towarzystwie chlebowo- ziołowej kruszonki. To połączenie wyszło idealnie, przepis trafia na stałe do naszego menu i gorąco zachęcam Was do wypróbowania go. Za chwilkę Wielkanoc, więc idealny moment na przetestowanie tego przepisu.
Łosoś pod ziołowa kruszonka
Składniki:
- 400 g filetu np. z łososia ze skórka
- 2 kromki czerstwego pieczywa, można także użyć np. grzanek
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki ulubionych posiekanych ziół, ja użyłem koperku, bazylii i natki
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 230°C funkcja „góra-dół”.
Krok 2:
Łososia umyj i osusz, wyjmij ości, następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 3:
Za pomocą blendera zmiksuj: czerstwe pieczywo, płatki migdałowe, posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Panierka powinna być nie za drobna, o nieregularnej strukturze.
Krok 4:
Następnie rybę ułóż skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Smaż 3 minuty, po tym czasie obłóż rybę kruszonką. Następnie wstaw do piekarnika na 10 minut. Kruszonka ma się zarumienić, a łosoś a być soczysty.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<