X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Łosoś pod ziołową kruszonką

Przychodzę do Was z pyszną propozycją na rybę. U mnie w roli głównej łosoś w towarzystwie chlebowo- ziołowej kruszonki. To połączenie wyszło idealnie, przepis trafia na stałe do naszego menu i gorąco zachęcam Was do wypróbowania go. Za chwilkę Wielkanoc, więc idealny moment na przetestowanie tego przepisu. 

Łosoś pod ziołowa kruszonka   

Składniki:

  • 400 g filetu np. z łososia  ze skórka
  • 2 kromki czerstwego pieczywa, można także użyć np. grzanek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki ulubionych posiekanych ziół, ja użyłem koperku, bazylii i natki 
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy 
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 230°C funkcja „góra-dół”.

Krok 2:

Łososia umyj i osusz, wyjmij ości, następnie dopraw solą i pieprzem. 

Krok 3:

Za pomocą blendera zmiksuj: czerstwe pieczywo, płatki migdałowe, posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Panierka powinna być nie za drobna, o nieregularnej strukturze.

Krok 4:

Następnie rybę ułóż skórą do dołu na rozgrzanej patelni. Smaż 3 minuty, po tym czasie obłóż rybę kruszonką. Następnie wstaw do piekarnika na 10 minut. Kruszonka ma się zarumienić, a łosoś a być soczysty. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych pomysłów na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również