X

Czego szukasz?

Przepis
TortyWielkanoc

Torcik Wielkanocny

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, w związku z tym mocno zacząłem zastanawiać się nad menu. Jak co roku każdy z rodziny przygotuje coś od siebie, jedno lub dwa dania. Dzięki takiemu rozwiązaniu nikt nie jest zmęczony i wszyscy usiądziemy zadowoleni do stołu. W tym roku przygotowuję ciasto i chce wszystkich pozytywnie zaskoczyć. Zdecydowałem się na coś naprawdę nietypowego, jest to Torcik wielkanocny. Cudownie delikatne warstwy ciasta przełożyłem mascarpone z domową konfiturą malinową. Do ozdoby użyłem czekoladowych jajeczek, aby dekoracja była w klimacie wielkanocnym.

Torcik Wielkanocny-przepis „krok po kroku”.

Składniki:

Biszkopt:
Krem:
  • 500 g mascarpone 
  • 300 g śmietanki 30%
  • 4-5 łyżeczek konfitury z malin np. domowe
Nasączenie: 
  • 400 g wody 
  • 4 łyżki soku malinowego 
Dekoracja:
  • drobne owoce do ozdoby np. borówki i maliny
  • czekoladowe jajka

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na wysokich obrotach do momentu aż zaczną robić się białe i puszyste, wtedy zacznij dodawać cukier po łyżce. Zmniejsz obroty miksera, do ubitych białek z cukrem dodawaj po jednym żółtku. Następnie połącz ze sobą maki, dodaj je do masy jajecznej. Wymieszaj przy pomocy szpatułki. Biszkopt piecz 50 minut w temperaturze 180°C. 

Mascarpone razem ze śmietanką ubij na małych obrotach miksera (2 minuty). Dodaj konfiturę malinową. Wymieszaj. Następnie krem podziel na 2 części (zostaw troszkę kremu na górę 2-3 łyżki). 

Jeśli posiadasz rant cukierniczy, to polecam biszkopt upiec w rancie, a następnie złożyć w nim tort. 

Krok 2:

Następnie biszkopt pokrój na 3 równe części.

Krok 3:

Wodę wymieszaj z sokiem malinowym. Następnie nasącz biszkopt z obu stron. Ważne aby warstwy były solidnie nasączone, ale nie rozpadły się podczas przenoszenia.

Krok 4:

Na dolną warstwę biszkoptu, który jest podstawą nałóż porcję kremu. Następnie drugi biszkopt oraz porcja kremu. Na koniec trzecia warstwa biszkoptu oraz pozostały krem (2-3 łyżki). Wstaw tort do lodówki, najlepiej na cała noc. 

Kończąc tort udekoruj drobnymi owocami i czekoladowymi jajkami.

Biszkopt idealnie sprężysty i pulchny

Do przygotowania tortu użyłem Mąki ze Smokiem tortowej – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Dzięki niej biszkopt wyrósł idealnie, jest sprężysty i pulchny. To bardzo ważne przy tego rodzaju wypiekach, dlatego sięgam po sprawdzone mąki z wyselekcjonowanej pszenicy, która zapewni wyjątkową lekkość ciasta. Właśnie dlatego wybrałem Mąkę ze Smokiem tortową – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie.

Na zakończenie podrzucam link do innych Wielkanocnych przepisów –>TUTAJ<–

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również