Przekąski na ciepło
Feta pieczona w cieście filo z sezamem i miodem
Dzisiaj mam dla Was nietypowy słodko-słony deser, który niewątpliwie może być również przekąską lub dodatkiem. Feta pieczona w cieście filo z sezamem i miodem, to nietuzinkowe połączenie smaków, jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinę lub swoich gości to danie idealnie się do tego nada. Chrupiące ciasto filo, delikatnie słona feta to z pewnością istna poezja smaku. A całość skąpana w złotym miodzie i posypana prażonym sezamem. Co tu dużo mówić RE-WE-LA-CJA!!!
Feta pieczona w cieście filo z sezamem i miodem
Składniki:
- 1 kostka sera feta
- 2 arkusze ciasta filo
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rozłóż płat ciasta filo, następnie posmaruj oliwą.
Krok 2:
Ser przekrój wzdłuż na pół i po jednej części ułóż na środku krótszego boku. Zawiń, aż feta zostanie szczelnie zamknięta w cieście.
Krok 3:
Każdy suchy fragment ciasta smaruj naoliwionym pędzelkiem. Tak samo przygotuj drugi pakiecik.
Krok 4:
Piekarnik rozgrzej do 190°C grzanie „góra-dół”. Fetę w filo ułóż na papierze do pieczenia, zapiekaj przez około 20 minut.
Krok 5:
W międzyczasie sezam upraż na suchej patelni. Po upieczeniu delikatnie wyjmij na talerz, polej miodem, następnie posyp sezamem. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem kwaskowych owoców np. porzeczek.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej wegetariańskich przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.