Przepis
Desery
Suflet morelowy
Składniki
- 500 g moreli
- 5 żółtek
- 600 ml mleka
- 130 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki lub drobnej tartej bułki
- 20 g masła
Sposób przygotowania
Morele myjemy, usuwamy z nich pestki i gotujemy na parze z dodatkiem kilku łyżek wody. Pod koniec gotowania dodajemy 100 g cukru i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a sok odparuje. W osobnym rondelku ucieramy żółtka z resztą cukru i mąką kartoflaną. Gdy utrzemy składniki na puszystą masę wlewamy płynnym ruchem świeżo zagotowane mleko i wstawiamy rondelek do garnka z gorącą wodą. W takiej wodnej kąpieli (dno rondelka nie powinno stykać się z gorącą wodą) ubijamy żółtka z mlekiem, aż do całkowitego zgęstnienia. Wtedy mieszamy masę razem z morelami i przekładamy do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 200ºC.