X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTorty

Marchewkowy tort pesachowy

Składniki

  • 6 jajek (oddziel żółtka od białek)
  • 4-6 marchewek
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 350 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej
  • ćwierć szklanki mąki macowej (ze sproszkowanej lub zmielonej macy)
  • 1 szklanka orzechów włoskich (lub migdałów)
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • ćwierć łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • ćwierć łyżeczki curry
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania

Gotujemy marchewki. Rozgniatamy je widelcem, chociaż,oczywiście, możemy użyć do tego celu miksera. Białka i sól mieszamy w misce i lekko, tylko do spienienia ubijamy. Dodajemy pół szklanki cukru i ubijamy na sztywno. W oddzielnej misce ubijamy żółtka z 1 szklanką cukru aż do zgęstnienia. Dodajemy cukier waniliowy, sok pomarańczowy, mąkę macową, mąkę ziemniaczaną, orzechy, przyprawy i sok z cytryny, dodajemy do żółtek marchew oraz wcześniej ubite białka. Delikatnie przelewamy ciasto do uprzednio przygotowanej formy wyłożonej nasmarowaną tłuszczem folią aluminiową. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Pieczemy około 50 minut. W trakcie pieczenia możemy obniżyć temperaturę do 150ºC.  Po wyciągnięciu pozostawiamy w formie ok. 20 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również