Przepis
Ciasta i ciastkaTorty
Marchewkowy tort pesachowy
Składniki
- 6 jajek (oddziel żółtka od białek)
- 4-6 marchewek
- ćwierć łyżeczki soli
- 350 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej
- ćwierć szklanki mąki macowej (ze sproszkowanej lub zmielonej macy)
- 1 szklanka orzechów włoskich (lub migdałów)
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- ćwierć łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- ćwierć łyżeczki curry
- sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania
Gotujemy marchewki. Rozgniatamy je widelcem, chociaż,oczywiście, możemy użyć do tego celu miksera. Białka i sól mieszamy w misce i lekko, tylko do spienienia ubijamy. Dodajemy pół szklanki cukru i ubijamy na sztywno. W oddzielnej misce ubijamy żółtka z 1 szklanką cukru aż do zgęstnienia. Dodajemy cukier waniliowy, sok pomarańczowy, mąkę macową, mąkę ziemniaczaną, orzechy, przyprawy i sok z cytryny, dodajemy do żółtek marchew oraz wcześniej ubite białka. Delikatnie przelewamy ciasto do uprzednio przygotowanej formy wyłożonej nasmarowaną tłuszczem folią aluminiową. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Pieczemy około 50 minut. W trakcie pieczenia możemy obniżyć temperaturę do 150ºC. Po wyciągnięciu pozostawiamy w formie ok. 20 minut.