X

Czego szukasz?

Przepis

Dzisiaj mam dla Was jedną z naszych ulubionych wytrawnych tart quiche z łososiem i porem. Połączenie kruchego ciasta, kremowego nadzienia, delikatnej ryby i zdecydowanego w smaku pora z aromatycznym serem. Brzmi fantastycznie??? Bo takie właśnie jest i to bez odrobiny przesady, kto raz spróbuje, bez wątpienia nie będzie mógł się uwolnić od tego dania. U nas często pojawia się na różnego rodzaju rodzinnych spotkaniach, myślę że w tym roku przygotujemy go także na święta. Jeżeli myślicie, że przygotowanie quich’ a to coś skomplikowanego, poniżej przekonacie się, że nie ma się czego bać.

Quiche z łososiem i porem. Przepis-krok po kroku

Składniki:

Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki soli np. himalajskiej
  • 4 łyżki maślanki Robico
Farsz:
  • 200 g śmietany 30 %
  • 150 g maślanki Robico
  • 4 jajka „M”
  • 1 biała część pora, około 150 g
  • 250 g filetu z łososia bez skóry
  • 60 g ulubionego żółtego sera np. goudy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty startej gałki muszkatołowej
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze przygotuj kruche ciasto.
Mąkę wsyp do miski, następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko, sól i maślankę. Wszystkie składniki ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuj powierzchnie widelcem. Piecz 20 minut w 180 °C. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2:

Po drugie w misce wymieszaj składniki „farszu”: śmietanę, maślankę, jajka. Masę dopraw solą, czarnym pieprzem, następnie dodaj obfitą szczyptą gałki muszkatołowej. Gałka jest ważnym elementem „farszu”, podkręci smak całego quicha.

Krok 3:

Na podpieczony spód tarty wyłóż równomiernie posiekanego, zeszklonego na oliwie pora, następnie fileta z łososia pokrojonego w drobną kostkę.

Krok 4:

Następnie na tak przygotowaną tarte wylej mieszaninę jaj, śmietany i maślanki.

Krok 5:

Wierzch posyp startym żółtym serem. Użyj swojego ulubionego, może być łagodniejszy lub bardziej wyrazisty w smaku. Ja użyłem cheddara, ale świetnie sprawdzi się też mimolette lub ementaler.

Krok 6:

Na koniec quiche zapiekaj w 180° około 30-35 minut. Przed pokrojeniem odstaw na 10-15 minut, aby przestygł, łatwiej wtedy będzie się kroił.

Aby oszczędzić sobie bieganiny

Quiche z łososiem i porem poleca się na piątkowy obiad lub jako element świątecznego menu. W taki prosty sposób można zaskoczyć swoich gości, czymś zupełnie nowym. Aby oszczędzić sobie bieganiny, poszczególne elementy można przygotować dzień wcześniej. Ten rodzaj wytrawnej tarty bez wątpienia dobrze smakuje na zimno. Można kawałek zjeść na śniadanie, zabrać do pracy lub podgrzać na kolację.


Po przepis na inne fajne zapiekanki zapraszam TUTAJ, lub do zakładki: tarty, quiche i zapiekanki.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Wspaniale przepisy,cudownie opublikowane ze zdjeciami, super!
    Przepraszam ze pytam, czy to jest grupa?jezeli tak, to prosze mnie wpisac,
    Jezeli nie, to znaczy dostane przepisy przez email. Dziekuje.

Sprawdź również