X

Czego szukasz?

Przepis
Dzisiaj mam dla Was jedną z naszych ulubionych wytrawnych tart quiche z łososiem i porem. Połączenie kruchego ciasta, kremowego nadzienia, delikatnej ryby i zdecydowanego w smaku pora z aromatycznym serem. Brzmi fantastycznie??? Bo takie właśnie jest i to bez odrobiny przesady, kto raz spróbuje, nie będzie się mógł uwolnić od tego dania. U nas często pojawia się no różnego rodzaju rodzinnych spotkaniach, myślę że w tym roku przygotujemy go także na święta. Jeżeli myślicie, że przygotowanie quich’ a to coś skomplikowanego, poniżej przekonacie się, że nie ma się czego bać.

Quiche z łososiem i porem. Przepis-krok po kroku

Składniki:

Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki maślanki Robico
Farsz:
  • 200 g śmietany 30 %
  • 150 g maślanki Robico
  • 4 jajka „M”
  • 1 biała część pora, około 150 g
  • 250 g filetu z łososia bez skóry
  • 60 g ulubionego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty startej gałki muszkatołowej
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotuj kruche ciasto.

Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko, sól i maślankę. Wszystkie składniki ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.

Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuj powierzchnie widelcem. Piecz 20 minut w 180 °C. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2:

W misce wymieszaj składniki „farszu”: śmietanę, maślankę, jajka. Masę dopraw solą, czarnym pieprzem i obfitą szczyptą gałki muszkatołowej. Gałka jest ważnym elementem „farszu”, podkręci smak całego quicha.

Krok 3:

Na podpieczony spód tarty wyłóż równomiernie posiekanego, zeszklonego na oliwie pora, fileta z łososia pokrojonego w drobną kostkę.

Krok 4:

Na tak przygotowaną tartę wylej mieszaninę jaj, śmietany i maślanki.

Krok 5:

Wierzch posyp startym żółtym serem. Użyj swojego ulubionego, może być łagodniejszy lub bardziej wyrazisty w smaku. Ja użyłem cheddara, ale świetnie sprawdzi się mimolette lub ementaler.

Krok 6:

Quiche zapiekaj w 180° około 30-35 minut. Przed pokrojeniem odstaw na 10-15 minut aby przestygł, łatwiej wtedy będzie się kroił.
Aby oszczędzić sobie bieganiny
Quiche z łososiem i porem poleca się na piątkowy obiad, lub jako element świątecznego menu. W taki prosty sposób można zaskoczyć swoich gości, czymś zupełnie nowym. Aby oszczędzić sobie bieganiny, poszczególne elementy można przygotować dzień wcześniej. Ten rodzaj wytrawnej tarty, równie dobrze smakuje także na zimno. Można kawałek zjeść na śniadanie, zabrać do pracy lub podgrzać na kolację.

Po przepis na inne fajne zapiekanki zapraszam TUTAJ, lub do zakładki: tarty, quiche i zapiekanki.

SMACZNEGO!!!  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Wszystkie

    Wspaniale przepisy,cudownie opublikowane ze zdjeciami, super!
    Przepraszam ze pytam, czy to jest grupa?jezeli tak, to prosze mnie wpisac,
    Jezeli nie, to znaczy dostane przepisy przez email. Dziekuje.

    • Jakub Kuroń

      Witaj,
      Grupę prowadzimy na FB: https://www.facebook.com/groups/2073786229574855/
      Tutaj prowadzimy bloga z różnorodnymi przepisami. Co najmniej 2 razy w tygodniu dodajemy nowe przepisy w formie „krok po kroku”.
      Będzie nam miło jeżeli będziesz do nas wpadać 🙂
      Pozdrawiamy!!!

Sprawdź również