X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Śledź pod pierzynką – najlepszy przepis

Śledź po pierzynką jest inspirowany rosyjską sałatką o nazwie „Szuba” (pol. futro, futerko). W wersji rosyjskiej pełna nazwa to „sieledka pod szuboj”, u nas ewaluowała do miana śledzia pod pierzynką. Jest to bardzo dobra nazwa, ponieważ w tej sałatce, mięsiste kawałki śledzia znajdują się pod puszystymi warstwami aromatycznych warzyw i kremowego majonezu.

Śledź pod pierzynką – Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 małe cebule
  • 200 g majonezu stołowego, moim zdaniem najlepszy jest ten od Roleskiego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 150 g żółtego sera
  • 4 średnie ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • 3 średnie ugotowane buraki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • sól, pieprz
  • do dekoracji: szczypiorek i zielony groszek

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Śledzia oprósz świeżo zmielonym pieprzem, skrop olejem roślinnym, (ja użyłem lnianego tłoczonego na zimno)  wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulą. Pamiętaj, jeżeli filety śledziowe są bardzo słone należy je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie lub mleku.

Krok 2:

Majonez stołowy wymieszaj z musztardą francuską, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodatek musztardy sprawi, że sos będzie bardziej charakterny, a dzięki ziarenkom gorczycy będzie miał ciekawszą strukturę.

Krok 3:

Ugotowane buraki i ziemniaki obierz ze skóry. Następnie kolejne składniki na warstwy: żółty ser, ziemniaki, buraki, jajka na twardo i ogórki kiszone zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Tak rozdrobnione elementy nadadzą sałatce wyjątkowej lekkości.

Krok 4:

Składniki sałatki przekładaj warstwowo w dużej szklanej misce. Zacznij od śledzia z cebulą, następnie nałóż porcję sosu, potem ziemniaki, znowu sos. Po czym warstwa buraków, jaj i ogórków kiszonych. Na sam koniec starty żółty ser. Jako dekorację kapka sosu, posiekany szczypiorek i zielony groszek. Ewentualnie możesz użyć ziaren różowego pieprzu, ale ze względu na jego specyficzny smak nie jest on polecany dla każdego. Od kilku lat na naszym świątecznym stole śledź pod pierzynką jest pozycją obowiązkową. Mam nadzieję, że dzięki mojemu przepisowi zagości także na Waszym stole.

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również