Przekąski na zimnoWołowina, Cielęcina
Medaliony w galarecie
Składniki
-800 g polędwicy wołowej
-500 ml wywaru z kości lub mięsa i jarzyn (może być z kostki)
-25 ml wiśniówki lub madery, 2 łyżeczki żelatyny
-20 jajek przepiórczych
-200 g świeżych wiśni bez pestek (mogą być też z kompotu lub mrożone)
-3 łyżki oliwy lub oleju
-słodka mielona papryka, cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso czyścimy z błon, myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą zmieszaną ze słodką papryką, solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo. Wywar gotujemy, jeżeli mamy świeży wywar z włoszczyzny i mięsa lub kości, to powinniśmy zawsze wcześniej wyjąć jarzyny, odcedzić wywar i go sklarować białkami. Dolewamy do niego wino i gotujemy nie dopuszczając do wrzenia. Żelatynę moczymy w łyżce wody i gdy napęcznieje wlewamy ją do gotującego się wywaru. Mieszamy, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. Polędwicę zwijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez 25-30 minut, pod koniec pieczenia rozwijamy folię. Mięso studzimy, kroimy w plastry i układamy na półmisku, przybieramy wiśniami i połówkami jaj przepiórczych. Możemy też dodać trochę zieleniny. Polewamy zimną, tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Półmisek możemy udekorować kawałkami świeżego ananasa.