DróbPrzekąski na zimno
Kurczak wędzony w galarecie
Składniki
-1 cały wędzony kurczak - ok. 1 kg
-125 ml czerwonego wytrawnego wina
-500 ml wywaru (może być z kostki)
-1 cebula
-2 łyżki żelatyny
-2 łyżki natki pietruszki lub łyżka oregano
-świeże krążki ananasa lub 2 brzoskwinie
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy marynatę: cebulę obieramy i kroimy w plastry, mieszamy z czerwonym winem. Kurczaka obieramy ze skóry, a mięso oddzielamy od kości, kroimy w plastry i oprószamy solą i pieprzem, zalewamy marynatą i odstawiamy na co najmniej 3 godziny. Przygotowujemy galaretę. Żelatynę moczymy w malej ilości (kilka łyżek) wody, dodajemy do gorącego, przecedzonego wywaru i zagotowujemy, dokładnie mieszamy. Mięso kurczaka układamy na półmisku ozdobionym sałatą. Brzoskwinie obieramy, kroimy w cząstki i gotujemy przez 2 minut w posłodzonej wodzie. Na plastrach kurczaka układamy plastry ananasa, brzoskwiń lub kwaśnych jabłek, wszystko zależy od naszej pomysłowości. Zalewamy krzepnącą galaretą i odstawiamy do lodówki.