Warzywa faszerowane
Faszerowane kwiaty cukinii
Składniki
- 2 ziemniaki
- 200 g zielonej fasolki
- 1 cebula
- 1 mały bakłażan
- 2 cukinie
- 4-5 jajek
- 100 startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- świeży majeranek
- świeża pietruszka
- świeży rozmaryn
- bułka tarta
- 18 kwiatów cukinii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki i gotować razem z zieloną fasolką w osolonej wodzie ok. 25 minut. Pokrojoną cebulkę podsmażyć w rondlu na oliwie, dodać ziemniaki i fasolkę. Pokroić w plasterki bakłażana i cukinię, dodać do rondla i piec, aż warzywa będą miękkie i nie za mokre. Warzywa przetrzeć i dobrze wymieszać z jajkami, parmezanem, drobno posiekanym czosnkiem i ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli warzywa będą jeszcze za wilgotne, można oprószyć je dodatkowo tartą bułką. Umyć ostrożnie kwiaty cukinii i usunąć z wnętrza pręciki. Napełnić delikatnie masą warzywną. Kwiaty cukinii można usmażyć w garnku ze sporą ilością oliwy z oliwek lub piec na blasze posmarowanej olejem. W tym wypadku polać odrobiną oliwy, posypać tartą bułką i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 130°C, aż kwiaty staną się pięknie złotobrązowe. Serwować od razu. Wskazówka Jeśli ktoś lubi pikantniejszy farsz, można dodać do niego drobno pokrojoną mortadelę. Wariacje Również dobrze smakuje ta sama potrawa z kwiatami dyni lub z wydrążonymi połówkami małych cukinii.