Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy to przepyszne połączenie słodkiego i gorzkiego. Czekolada i kajmak tworzą idealny zestaw smakowy, a w połączeniu z kruchym ciastem tworzą ciasto kompletne. U nas na stole wielkanocnym nie może zabraknąć mazurka i baby. Bez wątpienia te święta będą obfitowały w pyszności!
MAZUREK CZEKOLADOWY
Składniki:
Ciasto (spód mazurka):
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Krem:
- 600 g masy kajmakowej jasnej
- 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao
- 50 g rozdrobnionych orzechów laskowych lub np. włoskich
Dodatkowo:
- 50g orzechów laskowych lub np. włoskich do posypania gotowego mazurka
- 7-10 g liofilizowanych truskawek
Churros z czekoladowym ganache
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ciasto (spód mazurka):
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Krok 2:
Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do mazurka. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.Krok 3:
Czekoladę rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj całą masę kajmakową i stopniowo dodawaj do niej ostudzoną, ale nie zimną czekoladę. Następnie wsyp rozdrobnione orzechy, wszystko mieszaj do idealnego połączenia składników.
Krok 4:
Masę przełóż na upieczony spód tarty. Rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni. Na koniec posyp orzechami laskowymi. Przed podaniem schłodź w lodówce przez ok godziny.Churros z czekoladowym ganache
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej przepisów np. wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<