X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy to przepyszne połączenie słodkiego i gorzkiego. Czekolada i kajmak tworzą idealny zestaw smakowy, a w połączeniu z kruchym ciastem tworzą ciasto kompletne. U nas na stole wielkanocnym nie może zabraknąć mazurka i baby. Bez wątpienia te święta będą obfitowały w pyszności!

Mazurek czekoladowy

Składniki:

Ciasto (spód mazurka):
  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
Krem:
  • 600 g masy kajmakowej jasnej 
  • 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 50 g rozdrobnionych orzechów laskowych lub np. włoskich
Dodatkowo:
  •  50g orzechów laskowych lub np. włoskich do posypania gotowego mazurka
  • 7-10 g liofilizowanych truskawek 

Przygotowanie:

Krok 1:

Ciasto (spód mazurka):
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.

Krok 2:

Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do mazurka. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.
 

Krok 3:

Czekoladę rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Zmiksuj całą masę kajmakową i stopniowo dodawaj do niej ostudzoną, ale nie zimną czekoladę. Następnie wsyp rozdrobnione orzechy, wszystko mieszaj do idealnego połączenia składników.
 

Krok 4:

Masę przełóż na upieczony spód tarty. Rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni. Na koniec posyp orzechami laskowymi. Przed podaniem schłodź w lodówce przez ok godziny.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również