Boże NarodzenieCiasta i ciastkaWielkanoc
Biszkopt z kremem i brzoskwiniami
Pyszne, szybkie w wykonaniu ciasto z kremem? Moja propozycja to biszkopt z kremem i brzoskwiniami, a dokładniej z dżemem brzoskwiniowym. Brzmi fajnie? No ba, a jak smakuje! Bez wątpienia ciasto przypadnie do gustu nawet wybrednym podniebieniom. Ja sie nim zajadam. Dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowało?
BISZKOPT Z KREMEM I BRZOSKWINIAMI
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj oddzielnie żółtka i białka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 1 opakowanie kisielu np. cytrynowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 500 g śmietany 36%
- 500 g twarogu sernikowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki np. cytrynowej
Dodatkowo:
- 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego
- 80-100 g płatków migdałów
Biszkopt z kremem i brzoskwiniami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze 6 białek ubij na sztywną pianę i odstaw na bok. Następnie 6 żółtek ubij mocno z cukrem i opakowaniem kisielu.
Krok 2:
Dodaj stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas energicznie mieszając dodaj wodę i olej. Następnie, gdy ciasto idealnie się połączy i będzie puszyste dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżka do połączenia składników.
Krok 3:
Ciasto wylej na blachę o wymiarach ok 35×25 i wstaw do zimnego piekarnika. Następnie ustaw czas i temperaturę 180 °C 30 min.
Krok 4:
Śmietanę ubij, następnie stopniowo po łyżce dodawaj twaróg sernikowy. Wsyp 4 łyżki cukru pudru, zmniejsz obroty miksowania i wolno dolewaj tężejącą galaretkę. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Jeśli w rezultacie krem jest za rzadki odstaw go na 30-60 minut do lodówki.
Krok 5:
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa równe płaty i przełóż środek dużą ilością kremu. Złóż dwa płaty ciasta. Na wierzch połóż warstwę kremu. Przykryj wszystko dżemem brzoskwiniowym i posyp płatkami migdałów.
Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Biszkopt z kremem i brzoskwiniami
Więcej inspiracji np. na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.
Czy galaretkę rozpuszczam w normalnej ilości wody jak w instrukcji na opakowaniu czy w mniejszej?
Zgodnie z ilością na opakowaniu.