X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaWielkanoc

Biszkopt z kremem i brzoskwiniami

Pyszne, szybkie w wykonaniu ciasto z kremem? Moja propozycja to biszkopt z kremem i brzoskwiniami, a dokładniej z dżemem brzoskwiniowym. Brzmi fajnie? No ba, a jak smakuje! Bez wątpienia ciasto przypadnie do gustu nawet wybrednym podniebieniom. Ja sie nim zajadam. Dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowało?

BISZKOPT Z KREMEM I BRZOSKWINIAMI

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jaj oddzielnie żółtka i białka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki wody
  • 1 opakowanie kisielu np. cytrynowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g śmietany 36%
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki np. cytrynowej

Dodatkowo:

  • 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego
  • 80-100 g płatków migdałów

Biszkopt z kremem i brzoskwiniami

Sposób przygotowania: 

Krok 1:

Po pierwsze 6 białek ubij na sztywną pianę i odstaw na bok. Następnie 6 żółtek ubij mocno z cukrem i opakowaniem kisielu.

Krok 2:

Dodaj stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas energicznie mieszając dodaj wodę i olej. Następnie, gdy ciasto idealnie się połączy i będzie puszyste dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżka do połączenia składników.

Krok 3:

Ciasto wylej na blachę o wymiarach ok 35×25 i wstaw do zimnego piekarnika. Następnie ustaw czas i temperaturę 180 °C 30 min.

Krok 4:

Śmietanę ubij, następnie stopniowo po łyżce dodawaj twaróg sernikowy. Wsyp 4 łyżki cukru pudru, zmniejsz obroty miksowania i wolno dolewaj tężejącą galaretkę. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Jeśli w rezultacie krem jest za rzadki odstaw go na 30-60 minut do lodówki.

Krok 5:

Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa równe płaty i przełóż środek dużą ilością kremu. Złóż dwa płaty ciasta. Na wierzch połóż warstwę kremu. Przykryj wszystko dżemem brzoskwiniowym i posyp płatkami migdałów. 

Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Biszkopt z kremem i brzoskwiniami

Więcej inspiracji np. na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Czy galaretkę rozpuszczam w normalnej ilości wody jak w instrukcji na opakowaniu czy w mniejszej?

Sprawdź również