Sałatka Cezar (Caesar) to rodzaj popularnej sałatki, której głównymi składnikami są sałata rzymska, ser parmezan i czosnkowe grzanki. Na świecie powstało wiele wariacji tego dania, jednak dzisiaj postanowiłem przygotować przepis zupełnie podstawowy.
Sałatka Cezar (Caesar)
Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej lub np. 2 małe
- 50 g sera parmezan, najlepiej parmigiano reggiano
- 4 kromki żytniego pieczywa na zakwasie
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 duży ząbek czosnku
- sos caesar, ja wybrałem ten od Roleskiego
- sól, czarny pieprz
Sałatka Cezar (Caesar).
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotuj grzanki. Następnie pieczywo pokrój w kostkę, nie musi być jakaś drobno, mogą być to np. większe nieregularne kawałki. Na patelni podsmaż grzanki na oliwie, kiedy się zrumienią dodaj utarty drobno czosnek. Na zakończenie dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Sałatka Cezar (Caesar) może być podawana z różnego rodzaju grzankami z pieczywa jasnego jak i ciemnego. Ja wolę pieczywo na zakwasie, dlatego w moim przepisie takie się pojawia.
Krok 2:
Sałatę rzymską umyj, pokrój w większe kawałki lub porwij w rękach. Parmezan zestrugaj obieraczką do warzyw lub specjalną tarką do sera. Na talerzu lub salaterce połącz sałatę, grzanki, ser parmezan i sos caesar.
Na koniec mam dla Was jeszcze inspiracje na inne smakowite sałatki znajdziecie TUTAJ!!!
SMACZNEGO!!!