Dania główneWielkanocWieprzowina
Kotlet schabowy – klasyczny
Kotlet schabowy – klasyczny, chyba nie ma bardziej popularnego dania obiadowego w naszym kraju. Myślę, że nie ma domu, w którym schabowy chociaż raz nie zostałby zrobiony. Świetnie smakuje z gotowanymi młodymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. I jego wielka zaleta robi się bardzo szybko i jest prosty w przygotowaniu.
Kotlet schabowy – klasyczny
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego
- 2 jajka
- 1 szklanka tartej bułki
- 100 g maki (ok. pół szklanki)
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia olej lub np. smalec
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych, następnie oczyść i zdejmij włókna. Pokrój na 2-3 cm kotlety tak, żeby każdy był z kostką.
Krok 2:
Rozbij kotlety z obu stron obuchem tasaka lub np. tłuczkiem moczonym w wodzie. Możesz również włożyć kotlety do ubijania pomiędzy warstwy folii, żeby nie kaleczyć mięsa.
Krok 3:
Wymieszaj sól z odrobiną pieprzu. Posyp kotlety z obu stron. Do miski wbij jaja i ubij trzepaczką. Kotlety panieruj obtaczając je najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajach, a na końcu w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu połóż mięso na ręcznikach papierowych i odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<