X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWielkanocWieprzowina

Kotlet schabowy – klasyczny

Kotlet schabowy – klasyczny, chyba nie ma bardziej popularnego dania obiadowego w naszym kraju. Myślę, że nie ma domu, w którym schabowy chociaż raz nie zostałby zrobiony. Świetnie smakuje z gotowanymi młodymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. I jego wielka zaleta robi się bardzo szybko i jest prosty w przygotowaniu.

Kotlet schabowy – klasyczny

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 100 g maki (ok. pół szklanki)
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia olej lub np. smalec

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych, następnie oczyść i zdejmij włókna. Pokrój na 2-3 cm kotlety tak, żeby każdy był z kostką.

Krok 2:

Rozbij kotlety z obu stron obuchem tasaka lub np. tłuczkiem moczonym w wodzie. Możesz również włożyć kotlety do ubijania pomiędzy warstwy folii, żeby nie kaleczyć mięsa.

Krok 3:

Wymieszaj sól z odrobiną pieprzu. Posyp kotlety z obu stron. Do miski wbij jaja i ubij trzepaczką. Kotlety panieruj obtaczając je najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajach, a na końcu w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu połóż mięso na ręcznikach papierowych i odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook .

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również