Boże NarodzenieRyby
Karp smażony Macieja Kuronia
Karp to rybny król wigilijnego stołu. I jestem przekonany, że gdybym zapytał Was jaka ryba kojarzy Wam się z Bożym Narodzeniem, bez wątpienia większość wskazała by karpia. Jemy go na różne sposoby, karp smażony, pieczony, w galarecie, a nawet dodajemy go do zupy rybnej. Poniżej przepis:
Karp smażony Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 karp (ok.1,2 kg)
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 40 ml oleju lub np. 3 łyżki masła
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze karpia pozbaw łusek, oczyść i dokładnie opłucz.
Krok 2:
Po drugie pokrój karpia w dzwonka. Następnie z zewnątrz i wewnątrz skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem i odłóż w zimne miejsce na ok 20 minut.
Krok 3:
Następnie dzwonka obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, niech papier wsiąknie nadmiar tłuszczu.
Podawaj z sosem chrzanowym. Możemy przygotować karpia na troszkę inny sposób. Przed smażeniem oprósz dzwonka solą, następnie obłóż cebulą pokrojoną w plastry. Odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Na koniec tuż przed smażeniem usuń cebulę.
Więcej przepisów na pyszne potrawy świąteczne znajdziesz >>TUTAJ<<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.