X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Karp smażony Macieja Kuronia

Karp to rybny król wigilijnego stołu. I jestem przekonany, że gdybym zapytał Was jaka ryba kojarzy Wam się z Bożym Narodzeniem, bez wątpienia większość wskazała by karpia. Jemy go na różne sposoby, karp smażony, pieczony, w galarecie, a nawet dodajemy go do zupy rybnej. Poniżej przepis:

Karp smażony Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 karp (ok.1,2 kg)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 40 ml oleju lub np. 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze karpia pozbaw łusek, oczyść i dokładnie opłucz.

Krok 2:

Po drugie pokrój karpia w dzwonka. Następnie z zewnątrz i wewnątrz skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem i odłóż w zimne miejsce na ok 20 minut.

Krok 3:

Następnie dzwonka obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, niech papier wsiąknie nadmiar tłuszczu.

Podawaj z sosem chrzanowym. Możemy przygotować karpia na troszkę inny sposób. Przed smażeniem oprósz dzwonka solą, następnie obłóż cebulą pokrojoną w plastry. Odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Na koniec tuż przed smażeniem usuń cebulę.

Więcej przepisów na pyszne potrawy świąteczne znajdziesz >>TUTAJ<<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również