X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneRyby

Pulpety z dorsza po żydowsku Macieja Kuronia

Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym pomysłem na białą rybę. Pulpety z dorsza po żydowsku to przepis mojego taty Macieja. Jestem fanem tych pulpecików i bardzo lubię je przygotowywać w domu. To świetna propozycja na świąteczny stół. Przepis poniżej:

Pulpety z dorsza po żydowsku Macieja Kuronia

Składniki:

  • 800 g filetów np. z dorsza 
  • 500 ml wywaru np. warzywnego
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 1 cebula
  • 70 g rodzynek
  • 3 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 czerstwa bułka
  • 250 ml mleka
  • pół cytryny
  • 4 łyżki masła, sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze filety umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny, delikatnie posól i odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 2:

Po drugie cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie warzywa obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Bułkę namocz w mleku.

Krok 3:

Na maśle podsmaż cebulę, następnie większą część warzyw. Podczas smażenia warzywa cały czas mieszaj.

Krok 4:

Zmiel rybę, usmażone warzywa oraz odciśniętą bułkę. Następnie do masy dodaj rodzynki, jaja, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrób, a następnie uformuj z niej pulpety.

Krok 5:

Na koniec zagotowuj wywar z resztą warzyw, wrzuć do niego kolejno pulpety, tak, żeby mogły swobodnie pływać w wywarze. Gotuje je na małym ogniu.

Po kilku minutach pulpety są gotowe. Podajemy je posypane pietruszką.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych rybnych przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również