Boże NarodzenieDania główneRyby
Pulpety z dorsza po żydowsku Macieja Kuronia
Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym pomysłem na białą rybę. Pulpety z dorsza po żydowsku to przepis mojego taty Macieja. Jestem fanem tych pulpecików i bardzo lubię je przygotowywać w domu. To świetna propozycja na świąteczny stół. Przepis poniżej:
Pulpety z dorsza po żydowsku Macieja Kuronia
Składniki:
- 800 g filetów np. z dorsza
- 500 ml wywaru np. warzywnego
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- 70 g rodzynek
- 3 jajka
- pęczek natki pietruszki
- 1 czerstwa bułka
- 250 ml mleka
- pół cytryny
- 4 łyżki masła, sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze filety umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny, delikatnie posól i odstaw na godzinę do lodówki.
Krok 2:
Po drugie cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie warzywa obierz i pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Bułkę namocz w mleku.
Krok 3:
Na maśle podsmaż cebulę, następnie większą część warzyw. Podczas smażenia warzywa cały czas mieszaj.
Krok 4:
Zmiel rybę, usmażone warzywa oraz odciśniętą bułkę. Następnie do masy dodaj rodzynki, jaja, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrób, a następnie uformuj z niej pulpety.
Krok 5:
Na koniec zagotowuj wywar z resztą warzyw, wrzuć do niego kolejno pulpety, tak, żeby mogły swobodnie pływać w wywarze. Gotuje je na małym ogniu.
Po kilku minutach pulpety są gotowe. Podajemy je posypane pietruszką.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych rybnych przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.