Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby
Śledzie w śmietanie Macieja Kuronia
Śledzie uwielbiam o każdej porze roku, ale szczególnie smakują mi w grudniu, w czasie Świąt Bożego Narodzenia. W moim domu zawsze przygotowujemy kilka wariantów tej ryby, żeby się nacieszyć w pełni jej smakiem. I zajadamy się nią zarówno w czasie Wigilii jak i kolejnych świątecznych dni. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w śmietanie.
Śledzie w śmietanie Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg filetów śledzi solonych
- 500 ml mleka
- 4 goździki
- 500 g cytryn
- 500 ml śmietany
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze śledzie mocz w wodzie 6-12 godzin, zmień w tym czasie dwukrotnie wodę, ostatnie dwie godziny mocz śledzie w mleku, odcedź i opłucz. Pamiętaj, aby spróbować kawałek śledzia, żeby zobaczyć, czy nie są za słone. Pokrój śledzie w kilkucentymentowe kawałki.
Krok 2:
W następnym kroku cytryny sparz wrzątkiem, z jednej zetrzyj skórkę. Następnie pozostałe cytryny obierz i pokrój w cienkie plasterki. Usuń pestki.
Krok 3:
Po trzecie śmietanę wymieszaj z cynamonem i goździkami. Układaj w słoju warstwami na przemian filety i cytryny. Zalej przygotowaną śmietaną i odstaw w chłodne miejsce. Można je jeść już następnego dnia.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych bożonarodzeniowych przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.