X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby

Śledzie w śmietanie Macieja Kuronia

Śledzie uwielbiam o każdej porze roku, ale szczególnie smakują mi w grudniu, w czasie Świąt Bożego Narodzenia. W moim domu zawsze przygotowujemy kilka wariantów tej ryby, żeby się nacieszyć w pełni jej smakiem. I zajadamy się nią zarówno w czasie Wigilii jak i kolejnych świątecznych dni. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w śmietanie. 

Śledzie w śmietanie Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg filetów śledzi solonych
  • 500 ml mleka
  • 4 goździki
  • 500 g cytryn
  • 500 ml śmietany
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze śledzie mocz w wodzie 6-12 godzin, zmień w tym czasie dwukrotnie wodę, ostatnie dwie godziny mocz śledzie w mleku, odcedź i opłucz. Pamiętaj, aby spróbować kawałek śledzia, żeby zobaczyć, czy nie są za słone. Pokrój śledzie w kilkucentymentowe kawałki. 

Krok 2:

W następnym kroku cytryny sparz wrzątkiem, z jednej zetrzyj skórkę. Następnie pozostałe cytryny obierz i pokrój w cienkie plasterki. Usuń pestki.

Krok 3:

Po trzecie śmietanę wymieszaj z cynamonem i goździkami. Układaj w słoju warstwami na przemian filety i cytryny. Zalej przygotowaną śmietaną i odstaw w chłodne miejsce. Można je jeść już następnego dnia.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych bożonarodzeniowych przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również