Potrawy wegetariańskieSałatki
Sałatka winegret
Składniki
- 1 główka sałaty
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1/2 cebuli czerwona
- 1/2 cebuli biała
- 75 g żółtego sera pokrojonego w kostkę lub startego na tarce
- 100 g kukurydzy z puszki
- 70 g różnych oliwek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- 80 ml oliwy lub oleju
- 25 ml octu winnego lub soku z cytryny
- szczypta soli, szczypta cukru
- świeże zioła: bazylia, mięta, melisa itp.
Sposób przygotowania
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy palcami na drobne kawałki. Obrane ze skórki pomidory kroimy w cząstki, paprykę, po usunięciu gniazd nasiennych – w paseczki, cebulę w plastry, jaja w cząstki. Wrzucamy oliwki, kukurydzę i żółty ser. Czosnek najlepiej jest posiekać, utrzeć z solą i cukrem (lub przecisnąć przez praskę), połączyć z oliwą, octem winnym, solą i cukrem. Można dodać odrobinę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Sosem zalewamy wymieszane składniki. Posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. Przed podaniem na stół mieszamy raz jeszcze. Do sałaty możemy jeszcze dodać tuńczyka z puszki, anchois, kawałki szynki lub pieczonego kurczaka. Możemy zmniejszyć ilość składników sałaty, jeśli jemy, tak jak Amerykanie, przed głównym daniem. Jeśli jemy jak Francuzi, po obiedzie – na deser – to wszystko zależy od tego, jak syty był obiad. To, co ja Państwu proponuję, z powodzeniem może zastąpić danie główne.