Przepis
Składniki
- 4 kg ogórków gruntowych
- 4 strąki papryki czerwonej
- 1/2 kg cebuli
- 1 seler
Solanka
- 1 szklanka soli
- 9 szklanki wody
Zalewa octowa
- 3 szklanki octu
- 3 szklanki wody
- 6 szklanek cukru
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Ogórki pokroić w plastry, paprykę, seler i cebulkę pokroić w paski. Z podanych składników sporządzić solankę, ostudzić, zalać nią ogórki, cebulkę pomidory i seler, wymieszać, pozostawić na 3 godziny. Po tym czasie odcedzić. Zalewę octową sporządzić z podanych wyżej składników, zagotować i na wrzątek wrzucić mieszankę warzyw. Jeżeli tylko "złapią" kolor pakować do słoików i pasteryzować.