X

Czego szukasz?

Przepis
SałatkiSurówki

Sałatka z młodych warzyw – lekka i szybka

Sałatka z młodych warzyw to jeden z moich ulubionych nowalijkowych dodatków do dań z grilla. Tajemnica sukcesu tej zielonej przekąski tkwi w prostocie. Kilka składników, które z łatwością dostaniesz na każdym bazarku i odrobina chęci wystarczy. Sałatka ta wypełniona jest młodymi, wiosennymi warzywami dlatego najlepiej smakuje z lżejszymi daniami z pieca, rożna lub z pary. Składniki możecie swobodnie modyfikować i dodawać, co tam akurat w lodówce zalega.

Sałatka z młodych warzyw

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • duża marchewka
  • 6 ogórków małosolnych
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 5 łyżek sosu Caesar, ja sięgnąłem po Roleskiego
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Młoda kapustę poszatkuj. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, jeżeli chcesz pozbyć się nadmiernej ostrości możesz skropić cebulę sokiem z cytryny. Marchewkę zetrzyj na tarce. Ogórki małosolne i rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2:

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Dodaj sos caesar, dopraw solą i czarnym pieprzem wedle uznania.

Sałatka z młodych warzyw jest lekka i szybka. Idealnie sprawdza się do potraw z grilla, lub bardziej klasycznych dań obiadowych. Jest fajną alternatywą dla klasycznej sałatki coleslaw, która niektórym mogła się już znudzić.

Więcej przepisów na surówki i sałatki znajdziesz w zakładce —>Warzywa i Grzyby<— SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również