Sałatka z młodych warzyw to z pewnością jeden z moich ulubionych nowalijkowych dodatków do dań z grilla. Tajemnica sukcesu tej zielonej przekąski tkwi w prostocie. Kilka składników, które z łatwością dostaniesz na każdym bazarku i odrobina chęci wystarczy. Sałatka ta wypełniona jest młodymi, wiosennymi warzywami dlatego najlepiej smakuje z lżejszymi daniami z pieca, rożna lub z pary. Składniki możecie swobodnie modyfikować i dodawać, co tam akurat w lodówce zalega.
Sałatka z młodych warzyw
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 1 czerwona cebula
- duża marchewka
- 6 ogórków małosolnych
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 5 łyżek sosu Caesar, ja sięgnąłem po Roleskiego
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Młoda kapustę poszatkuj. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, jeśli chcesz pozbyć się nadmiernej ostrości możesz skropić cebulę sokiem z cytryny. Marchewkę zetrzyj na tarce. Ogórki małosolne, następnie rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2:
Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Dodaj sos caesar, na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem wedle uznania.
Sałatka z młodych warzyw jest bez wątpienia lekka i szybka. Idealnie sprawdza się do potraw z grilla, lub bardziej klasycznych dań obiadowych. Jest fajną alternatywą dla klasycznej sałatki coleslaw, która niektórym mogła się już znudzić.
Więcej przepisów na surówki i sałatki znajdziesz w zakładce —>Warzywa i Grzyby<—
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<