Sałatki
Sałatka z młodych ziemniaków
Sałatka z młodych ziemniaków to jeden z moich ulubionych nowalijkowych dodatków do dań z grilla. Tajemnica sukcesu tej zielonej przekąski bez wątpienia tkwi w prostocie. Kilka składników, które z łatwością dostaniesz na każdym bazarku i odrobina chęci wystarczy. Aby ułatwić sobie zadanie młode ziemniaki możesz ugotować dzień wcześniej, a na świeżo wymieszać z resztą składników. Sałatka bardzo szybko się robi i z pewnością równie szybko znika!
Sałatka z młodych ziemniaków
Składniki:
- 1 kg młodych drobnych ziemniaków
- 1/4 główki młodej kapusty
- 8 ogórków małosolnych
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 8 łyżek sosu miodowo – musztardowego, ja wybieram Roleskiego
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Młode ziemniaki zalej zimną wodą, wyszoruj dokładnie szczotką lub np. druciakiem. Nie ma potrzeby obierania, skórka jest bardzo delikatna i sama odchodzi. Oczyszczone ziemniaki przełóż do garnka. Następnie gotuj w osolonej wodzie 20-25 minut do miękkości, uważaj wczesne odmiany łatwo się rozgotowują, trzymaj rękę na pulsie 😉 Po tym czasie ziemniaki odcedź, na koniec odstaw do wystudzenia.
Krok 2:
Młodą kapustę drobno poszatkuj. Ogórki małosolne i rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Koperek drobno posiekaj.
Krok 3:
Wystudzone ziemniaki rozrywam na mniejsze kawałki, można je pokroić, ale gdzie w tym frajda 🙂 Wszystkie składniki mieszam w dużej misce. Dodaje sos miodowo – musztardowy, doprawiam solą i czarnym pieprzem do smaku.
Sałatka z młodych ziemniaków idealnie pasuje do potraw z grilla, do śledzika lub pieczonej rybki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<