X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Chłodnik szczawiowy

Składniki

  • 500 ml wywaru
  • 1 l zsiadłego mleka
  • 250 ml śmietany
  • 200 g szczawiu
  • kilka łyżek masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • koperek, szczypiorek
  • sól, cukier

Sposób przygotowania

Szczaw płuczemy, usuwamy ogonki i dusimy na maśle pod przykryciem na małym ogniu. Gdy jest miękki przecieramy go lub miksujemy. Mleko roztrzepujemy razem ze śmietaną, dodajemy ostudzony przecier szczawiowy, pokrojone w cząstki jaja, posiekaną zieleninę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami okraszonymi słoniną.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również